Hvis du eier en bil, kommer tidspunktet der du må skifte dekk. Mange spør, «hvordan skifte dekk?» Det er ikke en vanskelig prosess, men det krever en del kunnskap, riktig verktøy og nøye oppmerksomhet.

Utstyr du trenger for å skifte hjul selv er

verktøy

For å starte prosessen trenger du noen grunnleggende verktøy. De inkluderer en jekk, hjulvinne eller en muttertrekker, og eventuelt en momentnøkkel. Hvis bilen din har en låsebolt, trenger du også riktig verktøy for å fjerne den.

Sjekk dekkene før du bytter

Før du begynner prosessen, er det viktig å inspisere dekkene. Mål mønsterdybden, sjekk etter ujevnheter eller slitasje, og les dekkmerkingen for å bestemme alderen. Hvis dekkene er for gamle, eller mønsterdybden er under minimumskravet, er det på tide å investere i nye.

Slik skifter du dekk på bilen selv

  1. Finn en flat overflate og sørg for at bilen er stabil. Sett bilen i gir og bruk håndbrekket.
  2. Løsne hjulboltene litt før du jekker opp bilen.
  3. Bruk jekken på bilens jekkpunkt for å heve den. Pass på at jekken er trygg og stabil.
  4. Fjern hjulboltene helt og ta deretter av hjulet.
  5. Installer det nye hjulet. Pass på at rotasjonsretningen stemmer med pilene på dekket.
  6. Stram boltene for hånd først, deretter med verktøy.
  7. Senk bilen forsiktig med jekken.
  8. Stram boltene igjen for sikkerhet.

Bytt dekk step by step

Etter du har skiftet hjul

Når du er ferdig, er det noen viktige trinn å følge. Vask hjulene du tok av, sjekk lufttrykket i de nye dekkene, og etterstram boltene etter å ha kjørt noen kilometer.

Hvordan lagrer jeg dekk?

Oppbevar dekkene på et kjølig, tørt sted borte fra direkte sollys. Det er best å pakke dem inn i plast eller en spesiell dekkpose for å beskytte dem mot støv og skitt.

Ikke glem å kalibrere TPMS:

Til slutt, hvis bilen din har et dekktrykksovervåkingssystem (TPMS), kan det være nødvendig å kalibrere det etter å ha skiftet dekk. Dette sikrer at systemet fungerer korrekt og gir nøyaktige lesninger av dekktrykket.

Med riktig kunnskap og verktøy kan det å skifte dekk være en enkel prosess. Det viktigste er å ta deg tid og jobbe nøye for å sikre din egen sikkerhet og bilens ytelse.

Kilder:
https://www.gardsdrift.no/dekk-vedlikehold-verktoy/slik-forenkler-du-hjulskiftet/694357