Å kjøre med riktig lufttrykk i dekkene er noe vi alle burde være opptatte av. Men hvorfor er det så viktig och hvor mye luft i dekk må ha? Og hvordan sørger du for at du har riktig mengde luft i dekkene dine?

Hvordan sjekker jeg lufttrykket i dekkene?

Det første tegnet på lavt lufttrykk er ofte en varsellampe i dashbordet på moderne biler. Men, uavhengig av teknologiske hjelpemidler, bør alle sjåfører regelmessig sjekke lufttrykket. Etter Goodyear’s anbefaling, kan dekk miste omtrent 1 psi eller 0,069 bar per måned. Et raskt sjekk på bensinstasjonen, kanskje en gang i måneden eller før lange kjøreturer, er alt som kreves.

Slik sjekker du dekktrykket og fyller til riktig nivå

  1. Finn riktig lufttrykk: Identifiser korrekt lufttrykk for dine dekk Du kan finne denne informasjonen i bilens brukermanual, på etiketten i dørkarmen, innsiden av drivstofflokket, eller inne i motorrommet.
  2. Invester i en lufttrykkmåler: Det er viktig å eie en trykkmåler for å overvåke dekktrykket. Selv om mange bensinstasjoner tilbyr dette, er det nyttig å ha en lett tilgjengelig i bilen.
  3. Mål trykket med kalde dekk: Dekkenes temperatur endres når du kjører, og kan derfor påvirke lufttrykksmålingen. For de mest nøyaktige resultatene, mål når dekkene har kjølt seg ned.
  4. Fjern ventilhetten forsiktig: Ventilhettene kan lett gå tapt, så vær forsiktig når du fjerner den.
  5. Les av det nåværende lufttrykket: Ved å plassere fyllepistolen eller måleren på ventilen, vil du kunne avlese det nåværende trykket i dekket.
  6. Juster lufttrykket: Hvis trykket er lavere enn anbefalt, tilsett litt luft om gangen til du når det anbefalte trykket for bilen din.
  7. Sett ventilhetten tilbake på plass: Etter at du har justert lufttrykket, sørg for å feste ventilhetten godt.
  8. Gjennomgå alle dekkene: Repeter steg 3-6 for hvert dekk for å sikre at alle har korrekt lufttrykk.

Moderne bensinstasjoner kan ha avanserte luftfyllingsmaskiner som lar deg forhåndsinnstille ønsket dekktrykk. Når slangen er tilkoblet, vil maskinen automatisk tilpasse luftmengden.

Vær oppmerksom på regelmessig lufttap i dekkene. Hvis du merker et betydelig fall i lufttrykket over tid, bør du vurdere en inspeksjon på et bilverksted. Årsaken kan være en feil ventil, en punktering eller uforenlige felger. I noen tilfeller kan det være nødvendig å bytte eller reparere dekket.

Hvorfor riktig lufttrykk i dekk er viktig

Riktig lufttrykk gir bilen optimal ytelse. Det betyr bedre veigrep, kortere bremselengde, og en sikrere kjøreopplevelse. Men det er også fordeler for miljøet, som redusert drivstofforbruk og mindre dekkslitasje.

Feil lufttrykk i dekk kan føre til

  • Dårligere sikkerhet. Ukorrekt dekktrykk kan forvrenge dekkets form, påvirke veigrep, øke risikoen for vannplaning, og forlenge stopplengden.
  • Raskere dekkslitasje. Ujevn eller økt slitasje kan være et tegn på feil lufttrykk.
  • Redusert levetid. Feil trykk kan kutte tusenvis av kilometer fra dekkets levetid.
  • Økt drivstofforbruk. Høyere rullemotstand betyr at motoren må jobbe hardere.

Dekkene er en essensiell del av bilen, og noe så enkelt som å sjekke lufttrykket kan ha en stor innvirkning på kjøreopplevelsen, sikkerheten, og lommeboken din. Pass på å gi dem den oppmerksomheten de fortjener.

Dekktrykk-tabell: Forståelse og konvertering

Dekktrykk er en viktig faktor for bilens ytelse, sikkerhet og drivstoffeffektivitet. Det er ulike enheter som brukes globalt for å måle dekktrykk, inkludert PSI (pounds per square inch), BAR, kPa (kilopascal) og kg/cm². Å forstå og kunne konvertere mellom disse enhetene kan være svært nyttig, spesielt når man reiser til andre land eller når man skifter dekk.

Konverteringstabell for dekktrykk

dekktrykk bar psi

Eksempel på en biltillverkares dekktrykk-tabell (ALFA ROMEO)

dekktrykk tabell alfa

Kilder:
https://www.tv2.no/broom/her-slurver-tre-av-fire-direkte-farlig/15876746/
https://www.motor.no/aktuelt/riktig-dekktrykk-gjor-deg-trygg/251454