Bilkjøring handler om mer enn bare ferdigheter og teknikk; det dreier seg også om å være forberedt. Når du kjører, er sikkerheten din avhengig av både bilens tekniske tilstand og sikkerhetsutstyret om bord. La oss dykke dypere ned i de essensielle verktøyene du bør ha med i bilen. Riktig sikkerhetsutstyr er viktig for at ingen forferdelige ulykker skal skje.

Anbefalt utstyr i bilen

Refleksvest og varseltrekant er obligatorisk utstyr fra 2007. Når du kjører bil, moped eller motorsykkel, skal refleksvesten alltid være tilgjengelig for din sikkerhet langs trafikkerte veier. Varseltrekant skal også være i bilen og brukes ved ulykker eller nødsituasjoner hvor bilen kan være til hinder eller fare for andre.

For å håndtere uventede hendelser i trafikken er det essensielt å være godt forberedt. Her er en liste over utstyr det anbefales å ha med i bilen gjennom hele året:

  • Varseltrekant: Viktig ved ulykker eller tekniske problemer.
  • Refleksvest: Kan redde liv ved havari eller ulykke.
  • Lommelykt: Nyttig ved uforutsette situasjoner, spesielt i mørket.
  • Jekk og pluggsett: For å fikse punkteringer eller andre dekkrelaterte problemer.
  • Startkabler: Uunnværlig hvis bilen ikke vil starte.
  • Spylervæske: Holder frontruten klar og sikker.
  • Slepetau: For de tilfellene hvor bilen trenger assistanse.
  • Reservedekk eller tetteskum: Viktig for punkteringer eller dekkfeil.
  • Førstehjelpskrin: Ulykker kan skje når som helst, og forberedelse kan være avgjørende.

I tillegg til grunnutstyret, er det også anbefalt å ha med ekstra tilbehør som kan være praktisk i ulike situasjoner. Eksempler inkluderer mobilladere, solbriller, våtservietter, en liten bensinkanne og kvalitetshansker. Det er også viktig å huske på hjulboltene. Ingen ønsker å stå der ved et dekkskift og oppdage at de mangler de nødvendige boltene.

Bilbelte – Det stille skjoldet

  • Livredder: Bilbeltet er bilens unsung hero. Ifølge forskning fra Transportøkonomisk institutt kan bruk av bilbelte redusere risikoen for dødsfall med omtrent 50%. Tenk på det som et stille skjold som passer på deg i det skjulte.
  • Passasjerenes sikkerhet: Det er ikke bare førerens sikkerhet som er avhengig av beltet. Passasjerer, spesielt de i baksetet, risikerer også alvorlig skade ved kollisjon. Beltet beskytter dem fra å treffe forsetene med stor kraft.

Airbag – Din ekstra beskyttelse

Airbagen fungerer best i tandem med bilbeltet. Mens beltet holder deg på plass, vil airbagen absorbere kraften fra en frontkollisjon, og reduserer risikoen for alvorlige skader.

Unngå nakkesleng

Riktig justering av hodestøtte kan gjøre en stor forskjell. En dårlig justert hodestøtte kan øke risikoen for nakkesleng, så pass på at den er i riktig posisjon.

Vinter Essentials

Når kulden setter inn, blir veiene mer utfordrende. Å utstyre bilen med kjettinger eller brodder kan forbedre veigrepet på isglatte veier. Samtidig er det viktig å ha varme klær og tepper i bilen; de kan være livsviktige hvis bilen skulle stoppe i bitende kulde.For å være trygg bak rattet, trenger du mer enn gode kjøreferdigheter. Forberedelse og riktig utstyr er nøkkelen til en sikker reise.

 

Kilder:
https://www.abcnyheter.no/motor/bil/2017/03/25/195290068/dette-er-faktisk-pabudt-i-bilen-din

https://dinside.dagbladet.no/motor/na-ma-nye-biler-ha-dette/76576485