Når solen begynner å varme og vinteren gradvis siger bort, blir det tid for mange bilister å bytte dekk. Men, hvordan lagre dekk egentlig som ikke er i bruk? La oss dykke dypere inn i dette temaet.

Viktigheten av korrekt dekklagring

Feil oppbevaring av dekk kan ha alvorlige konsekvenser, både for dekkets levetid og for sikkerheten på veien. Som Jon Erik Ludvigsen, daglig leder i Dekkimportørenes forening, påpeker, er gode sommerdekk like viktige som vinterdekk. Derfor er det essensielt å sikre at dekkene dine er i topp tilstand før du tar dem i bruk igjen.

Tips for optimal lagring av dekk

Det er flere faktorer å vurdere når det gjelder dekklagring:

  • Lagring i riktig miljø: Dekk bør lagres på et sted som er mørkt, tørt og kjølig. Sollys kan fremskynde aldringen av dekket betydelig, så det er viktig å unngå direkte sollys.
  • Posisjonering av dekkene: Hvis dekkene er montert på felger, er den ideelle lagringsmåten å henge dem opp. Alternativt kan de legges horisontalt i stabel. Dekk uten felger bør oppbevares vertikalt.
  • Forberedelse før lagring: Før dekkene lagres bort for sesongen, bør du sørge for at både dekk og felger er rene. Det er også lurt å sjekke at lufttrykket er korrekt.

Når det er tid for å bytte dekk

Før du monterer dekkene igjen, anbefales det å sjekke dem for eventuelle skader, kontrollere mønsterdybden, forsikre deg om at det ikke er noen ubalanse, og verifisere dekkets alder ved å se på produksjonsdatoen. Mange dekkforhandlere tilbyr tjenester for å sjekke dekkenes tilstand, inkludert aldersbestemmelse, så det kan være lurt å dra nytte av dette.

Mønsterdybdenalder pa dekket

Husk på lufttrykket

Riktig lufttrykk gir ikke bare bedre kjøreegenskaper, men også lavere drivstofforbruk. Dekkene kan miste noe trykk under lagring, så det er viktig å sjekke og justere dette før de brukes igjen. Les mer her hvor mye luft i dekket.

Riktig rengjøring av dekkene dine

Det er ikke bare viktig å lagre dekkene dine riktig, men også å sørge for at de er rene. Ludvigsen understreker viktigheten av å rengjøre dekkene like ofte som bilen vaskes. Dette sikrer ikke bare at dekkene ser bra ut, men det kan også forhindre at steiner fra felgene ender opp i bremseklossene, noe som kan være farlig. Hvis du bruker kjemikalier under rengjøringen, er det avgjørende å skylle dekkene grundig for å unngå rester som kan skade dekkets overflate. Skal du lagre vinterdekkene, bør de vaskes nøye før de settes bort for å sikre at de er i optimal stand når de tas i bruk igjen.

rengjør dekket ofte

Å ta godt vare på dekkene dine er ikke bare økonomisk smart, men også viktig for din egen og andres sikkerhet på veien. Ved å følge disse enkle tipsene, kan du være trygg på at dekkene dine er i best mulig stand når det er tid for å bytte.

Kilder:

https://www.tv2.no/broom/nei-dette-ma-du-ikke-gjore/10166313/