Hvorfor er det så mye snakk om mønsterdybde når vi diskuterer bildekk? Fordi den korrekte mønsterdybden på både sommer- og vinterdekk er avgjørende for bilens kjøreegenskaper og sikkerheten for alle på veien. Denne dybden bestemmer ikke bare bilens grep på veien, men også hvordan dekkene håndterer vann og snø, og forhindrer farlige situasjoner som vannplaning eller tap av kontroll i snø. Les mer om hvor du skal måle dekkmønsterdybden.

Hvor skal man måle mønsterdybde på dekk riktig?

måle dekk 3

For å få et nøyaktig mål på mønsterdybden, bør du måle på tre ulike steder: dekkets innsiden, midtpartiet, og utsiden. Dette gir en fullstendig vurdering av dekkets tilstand og sikrer at du ikke overser områder med ujevn slitasje.

  1. Ta frem måleinstrumentet for mønsterdybde eller en linjal, og foreta målingen på dekkets mest slitte del i slitebanen.
  2. Gjennomfør en måling av mønsterdybden på tre forskjellige punkter: på venstre kant, i midten av dekket og på høyre kant.
  3. Se nøye etter på dekkets ytre for eventuelle uregelmessigheter.
  4. Kontroller at dekkene har korrekt lufttrykk. Dette kan du enkelt utføre på steder som en bensinstasjon.

 

Viktigheten av riktig mønsterdybde

Bremselengde, veigrep, og styrerespons er alle påvirket av dekkets mønsterdybde. På våte eller snødekte veier kan en god mønsterdybde være forskjellen mellom en trygg kjøretur og en potensiell ulykke. Derfor anbefaler eksperter at minimum mønsterdybde på sommerdekk er 3 millimeter, selv om lovpålagt krav er 1,6 millimeter. Vinterdekk bør ha en dybde på minst 3 millimeter, men mange eksperter anbefaler 4 millimeter for optimalt grep i tøffe vinterforhold.

Måleverktøy for dekkdybde

Mens det finnes spesifikke måleapparater for å sjekke dekkets mønsterdybde, er det også andre metoder tilgjengelige. En 20-kroners mynt, en fyrstikk eller en linjal kan brukes i en klype. Men for nøyaktige målinger, vil et dedikert mønsterdybdemåler være det beste valget. Dette hendige verktøyet gir raske og presise avlesninger.

Dekkens levetid

Selv om de nye sommerdekkene dine starter med en dybde på rundt 8-9 millimeter, vil konstant bruk slite ned dette mønsteret over tid. Når det nærmer seg minimumskravet, bør du vurdere å bytte dekk for å sikre en trygg kjøreopplevelse.

Det er viktig å holde øye med mønsterdybden på dekkene dine regelmessig. Ikke bare er det et spørsmål om lovlig kjøring, men også om sikkerhet for deg og alle andre på veien. Uansett om det er sommer eller vinter, spiller dekkene en avgjørende rolle i bilens ytelse. Så, neste gang du er ute og kjører, ta et øyeblikk for å sjekke dybden – det er verdt det.

Kilder:
https://www.abcnyheter.no/motor/bil/2015/04/25/222807/halvparten-aner-ikke-hva-kravet-er
https://www.tv2.no/broom/na-kan-det-vaere-smart-a-sjekke-dette/10010861/