Når må man bytte til vinterdekk? Det er ofte et dilemma for mange bilister. Det er ikke alltid enkelt å fastslå det perfekte tidspunktet for å skifte til vinterdekk, men med vinterens ankomst rett rundt hjørnet, er det essensielt å være forberedt og ta riktige avgjørelser for din sikkerhet på veien. Her er innsikten du trenger for en trygg kjøreopplevelse.

Datoene for vinterdekk

Datoene for bytte av sommerdekk til vinterdekk varierer basert på region. For de fleste er 1. november den anbefalte datoen, men for Nordland, Troms og Finnmark er det 16. oktober. For de med piggfrie vinterdekk, finnes det ingen eksplisitte datoer for bruk, men det er viktig å sikre at dekkene har en mønsterdybde på minst tre millimeter gjennom vinterhalvåret, som varer fra 1. november til mandagen etter andre påskedag. Selv om 1. november er den offisielle startdatoen, anbefales det å skifte tidligere ved behov for å sikre sikkerheten og unngå trafikkforstyrrelser ved første snøfall.

Mønsterdybde

Mønsterdybden på dekkene er avgjørende for sikkerheten på vinterveiene. Fra 1. november til første søndag etter 2. påskedag, som i 2022 var 24. april, skal dekkene på kjøretøy som bil, motorsykkel, moped, traktor, motorredskap, tilhenger, og tilhengerredskap ha en minimumsmønsterdybde på 3 mm, ifølge § 1-4 nr. 1 bokstav a. For større kjøretøy med en tillatt totalvekt over 3 500 kg, er minimumskravet til mønsterdybde satt til 5 mm. I områdene Nordland, Troms og Finnmark, hvor vinterforholdene ofte er mer ekstreme, strekker perioden seg fra 16. oktober til 30. april. Les her hvor skal man måle mønsterdybde på dekk.

Klar for vintersesongen

Mens temperaturene synker, blir forholdene på veiene stadig mer utfordrende. Frost, snø, og is kan gjøre veiene glatte og farlige. Dette setter kjøretøyets dekk i fokus. Som bilfører har du ansvar for at bilen din til enhver tid har optimalt veigrep. Vinterdekk gir dette nødvendige grepet, men når er riktig tidspunkt for å bytte?

Piggdekk – spesielle regler

I Norge er bruk av piggdekk tillatt i vinterhalvåret, men ikke obligatorisk. Områdene Finnmark, Nordland, og Troms har egne regler grunnet deres spesielle klimatiske forhold. Her kan piggdekk brukes fra 16. oktober til 1. mai. Selv om disse datoene er veiledende, bør veigrepet prioriteres. Dersom forholdene tilsier bruk av piggdekk, bør man vurdere å legge om selv før den offisielle startdatoen.

Piggfrie dekk – en helårs mulighet?

Selv om det ikke er regler som begrenser bruken av piggfrie vinterdekk, er det ikke ideelt å bruke dem gjennom hele året. Dette skyldes at vinterdekk er laget av en spesiell type gummi som slites raskere ved høye temperaturer. De er primært designet for kaldere forhold, og deres kjøreegenskaper forringes, spesielt på våt asfalt i varmere måneder. Vinterdekk vil derfor ikke ha samme stabilitet eller bremsekapasitet i sommervær som de har i vinterforhold. Derfor anbefales det sterkt å ha to sett dekk: ett dedikert for sommeren og ett for vinteren. Med denne kunnskapen er du bedre rustet til å vite når det er best å bytte til vinterdekk.

Krav til vinterdekk:

  • Dekkene bør ha en dybde på minst 3 millimeter, uavhengig av type.
  • Pigger kan kun benyttes på vinterdekk, med unntak av motorsykler.
  • For kjøretøy som veier inntil 3500 kilo, må alle hjulene ha piggdekk hvis man går for den varianten.
  • Utenfor vintersesongen bør dekkenes dybde være minst 1,6 millimeter.

 

Kilder:
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1990-01-25-92

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-03-26-963

https://www.vegvesen.no/