I vårt varierte vinterland er riktig dekkvalg essensielt. Mens mange foretrekker piggdekk for økt grep, er det viktig å være oppmerksom på de spesifikke reglene og avgiftene som følger med. Et sentralt spørsmål mange stiller seg er: «hvem kan gi bot for piggdekk?» Dette understreker viktigheten av å kjenne til reguleringene rundt piggdekkbruk.

Piggdekkavgift og bøter

Selv om piggdekk gir god sikkerhet på glatte veier, fører de også til økt veislitasje og kan bidra til dårligere luftkvalitet i byene. Derfor har byene Oslo, Stavanger, Bergen, og Trondheim innført en piggdekkavgift for de som velger å bruke dem. Avgiften kan betales online, via apper, og automater. Og her kommer nøkkelspørsmålet: «hvem kan gi bot for piggdekk?» Dersom du kjører uten å ha betalt avgift, kan bøten være 750 kroner, uavhengig av bilens vekt. Både politiet, Statens vegvesen, og kommunens parkeringsvakter har rett til å ilegge bøter på stedet eller ved offentlige parkeringsplasser. Videre, kjøring med piggdekk utenfor de tillatte datoene kan resultere i en bot på 1000 kroner.

Politi kan gi bot for piggdekk
Politiet, satens vegvesen og kommunens parkeringsvakter kan gi bot for piggdekk

Misforståelser omkring bøtesatser

Det har vært en del forvirring omkring bøtesatsene for bruk av piggdekk. Selv om det har blitt hevdet at bøten er 1000 kroner per dekk, vil den samlede boten uansett være 1000 kroner, uavhengig av om du kjører med ett eller flere piggdekk.

Å holde seg oppdatert på regler og avgifter knyttet til piggdekk er viktig for enhver bilist i Norge. For de som vurderer piggdekk, er det alltid lurt å være informert for å unngå uventede bøter og for å sikre en trygg og behagelig kjøreopplevelse.

Regler og datoer

Det er viktig å merke seg når det er lovlig å bruke piggdekk. Mellom 1. november og mandag etter 2. påskedag kan du kjøre med piggdekk i mesteparten av Norge. Men i Nordland, Troms, og Finnmark er perioden noe annerledes – fra 16. oktober til 1. mai. Det er også en uhjemlet «karenstid» på 14 dager før og etter den fastsatte perioden hvor man sjelden blir ilagt gebyr for bruk av piggdekk, da dette er basert på værforholdene og vurderes etter skjønn.

Kilder:
https://nye.naf.no/bilhold/dekk/bruk-av-piggdekk
https://www.vegvesen.no/om-oss/presse/aktuelt/2022/10/na-er-det-tid-for-a-skifte-dekk/