«Når vi snakker om transport, hva mener vi egentlig med ‘kjøretøy’? Hva er kjøretøy?» Dette kan virke som en enkel tanke, men svaret ligger i detaljene. Vegtrafikkloven gir en presis definisjon og beskriver et kjøretøy som «en innretning designet for å bevege seg på fast grunn uten skinner». Denne omfattende beskrivelsen strekker seg fra komplekse bensindrevne motorvogner til de enklere manuelt drevne syklene vi ofte ser i bybildet.

Typer av kjøretøy

Innenfor paraplyen av «kjøretøy», finner vi en mangfoldig verden. Dette inkluderer alt fra motorvogner som sedans, SUVer, busser og motorsykler, til mer tradisjonelle transportmidler som sykler, hestekjøretøy og elektriske sparkesykler. Mens disse alle tjener det primære formålet med transport, er det viktig å være klar over de ulike regelsettene som gjelder. Et viktig skille er mellom lette og tunge kjøretøy. For å illustrere, anses kjøretøy med en lengde som overstiger 5,6 m eller en vekt som er mer enn 3,5 tonn som tunge kjøretøy.

Unntak fra definisjonen

Selvfølgelig, som med de fleste regler, finnes det unntak. Mens mange innretninger passer inn under kjøretøykategorien, blir noen ekskludert. Tog og trikker, for eksempel, er transportmidler som ikke faller inn under denne kategorien. På samme måte blir fly, med deres primære funksjon i luften, også unntatt.

Hvorfor er denne definisjonen viktig?

Å forstå nøyaktig hva et kjøretøy er, går langt utover bare definisjonen. Det gir også en klar retning for lovgivning, regler og forskrifter som sikrer trygg transport. Kjøretøyforskrifter er et eksempel som gir retningslinjer for hvordan kjøretøy bør konstrueres, tilpasses og vedlikeholdes for å maksimere sikkerhet. Disse standardene er avgjørende for å sikre at kjøretøy ikke bare er funksjonelle, men også sikre for både føreren, passasjerene og andre på veien.

I bunn og grunn gir en klar forståelse av «kjøretøy» oss de verktøyene vi trenger for å navigere trygt i vår stadig skiftende transportverden.

Kilder:
https://www.vegvesen.no/kjoretoy/kjop-og-salg/kjoretoyopplysninger/

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1965-06-18-4?q=Vegtrafikkloven