Bilbranner kan være ødeleggende og ikke bare fordi de representerer en direkte trussel mot menneskers sikkerhet, men også fordi de kan føre til betydelige økonomiske tap. Det er mange grunner til at bilbranner kan oppstå. Å forstå disse årsakene kan hjelpe bileiere med å ta nødvendige forholdsregler for å forhindre slike hendelser. Her er en liste over de ti mest vanlige årsakene til bilbranner.

Årsaker til brann i kjøretøy

Brann i kjøretøy kan ha katastrofale følger, og er derfor et viktig emne å forstå. Kjøretøybranner kan skyldes en rekke faktorer, fra tekniske feil til ulykker. Hva er riktig om brann i kjøretøy? La oss dykke ned i emnet.

10 Vanlig årsaker til bilbranner

  • Drivstoffsystemlekkasje
  • Elektriske feil
  • Spildte væsker
  • Overopphetingsmotorer
  • Overopphetende katalytiske omformere
  • Hybrid og elektrisk kjøretøy batterier
  • Mordbrann
  • Bilulykker
  • Dårlig vedlikehold
  • Designfeil

Brannrelaterte skader fra trafikkulykker i Norge

brannskader statistikk

I løpet av tiåret fra 2009 til 2018 ble Norge vitne til 31 tilfeller av alvorlige brannskader forårsaket av trafikkulykker, med et snitt på litt over tre tilfeller hvert år. Dette er en nedgang sammenlignet med tidligere data, som rapporterte et gjennomsnitt på syv tilfeller årlig mellom 1983 og 2008. Av de 31 ulykkene mistet 11 mennesker livet, mens ni opplevde alvorlige skader. Selv om hovedtyngden av disse ulykkene involverte personbiler, er det også rapportert om ulykker med tunge motorsykler og trekkbiler. Det er imidlertid viktig å poengtere at den faktiske raten av brannskadeulykker kan være høyere, da ikke alle hendelser kan ha blitt korrekt identifisert.

Trender i kjøretøybranner i Norge

statistikk brann

Ifølge DSBs data har antallet kjøretøybranner sunket de siste årene, fra et sted mellom 1400 og 1600 hendelser på begynnelsen av 2000-tallet til omkring 1100 hendelser mellom 2016 og 2021. Personbiler står for brorparten av disse hendelsene, og tegner seg for hele 72% av brannene i den nevnte seksårsperioden. En interessant observasjon fra dataene er at selv om bensin- og dieselbiler er de mest vanlige kildene til kjøretøybranner, er antallet elbilbranner lavt, spesielt når man tar hensyn til den voksende populariteten til elbiler i Norge. Den nåværende brannstatistikken gir oss dessverre ikke et klart bilde av når eller hvordan disse brannene oppstår.

Tekniske årsaker og forhåndsregler

Mange branner i kjøretøy oppstår ikke som følge av ulykker, men fra tekniske feil, som lekkasjer eller elektriske feil. Det er viktig med regelmessig vedlikehold og tekniske kontroller for å forhindre slike feil. Når det kommer til elbiler, kan branner være sjeldnere enn i bensin- eller dieselbiler. Men, når en brann først oppstår i en elbil, kan den være mer utfordrende å slokke. Spesielt elbilbatterier kan være vanskelige å håndtere når de brenner.

Brann etter ulykker

Når en ulykke skjer, kan brann oppstå raskt, spesielt hvis det er lekkasje av brennbar væske som bensin, eller hvis det er en elektrisk kortslutning. Slike branner kan starte i motorrommet eller rundt drivstoffledningene. Faren med disse brannene er at personer i bilen kan bli fanget, og røykutvikling kan gjøre situasjonen enda verre.

Forebyggende tiltak

For å redusere risikoen for kjøretøybranner, er det flere tiltak som kan iverksettes. Vedlikehold er kritisk for å forhindre tekniske feil. Biler bør også være utstyrt med hensiktsmessig slokkeutstyr. For elbiler er det viktig med spesifikke tiltak, som riktig lading og vedlikehold av batterier.

Brann i kjøretøy er en alvorlig risiko som alle bilister bør være oppmerksomme på. Enten det er fra tekniske feil, ulykker, eller spesifikke risikoer med elbiler, er det viktig å være forberedt og vite hva som er riktig om brann i kjøretøy. Med riktig kunnskap og forhåndsregler kan risikoen minimeres, og veiene kan være tryggere for alle.

Kilder:
https://www.dsb.no/nyhetsarkiv/2020/branner-i-personbiler/

https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/279-bilbranner-hittil-i-ar-_-kun-15-av-de-i-elbil-1.16436597

https://www.brannstatistikk.no/brus-ui/search?searchId=9B13517C-F1CD-490F-82A1-57B9CA38ACA5&type=SEARCH_DEFINITION