Kjøring med tilhenger kan virke som en komplisert affære med alle reglene som finnes. Her vil vi forsøke å klargjøre det viktigste for deg, og spesielt svare på: hva er maksimal tillat totalvekt for en tilhenger uten bremser?

Hva sier loven om tilhengerens vekt?

Allerede fra starten er det viktig å forstå at tillatt totalvekt for en tilhenger handler om den kombinerte vekten av selve tilhengeren og lasten den bærer. Det er denne kombinasjonen som er viktig når du vurderer hvilken tilhenger du kan trekke med bilen din.

Hovedregelen for dem med førerkort klasse B er enkel: hvis du skal trekke en tilhenger med en tillatt totalvekt over 750 kg, kreves en egen tilhengerprøve. Men, hvis totalvekten av både bilen og tilhengeren ikke overstiger 3500 kg, kan du trekke en tilhenger med en totalvekt over 750 kg.

Hvordan påvirker bilens vekt?

Bilens vekt spiller også en viktig rolle. Selv om du kanskje har riktig førerkort, er det viktig å huske at bilens spesifikasjoner setter grenser for hvor tung en tilhenger den kan trekke. Vognkortet til bilen din vil klargjøre dette.

Sikkerhet først

Uavhengig av regelverket, er det essensielt å alltid tenke på sikkerhet. For eksempel, selv om en tilhenger kan være innenfor den tillatte totalvekten, bør du vurdere vei- og værforhold, samt bilens egenskaper som dekkmønsterdybde og at alle lys fungerer, før du legger ut på veien.

Viktige tips å huske på

  1. Kontroller vognkortet: Dette er din primærkilde for å vite bilens og tilhengerens kapasiteter.
  2. Hold deg oppdatert: Regelverket kan endres, så det er lurt å alltid holde seg oppdatert på de siste reglene.
  3. Praktisk erfaring: Å kjøre med en tung tilhenger krever praksis. Selv om du har lov til å trekke en tilhenger av en viss vekt, bør du føle deg komfortabel med kjøreopplevelsen.

I sum, når det kommer til spørsmålet «hva er maksimal tillat totalvekt for en tilhenger uten bremser?», er svaret avhengig av flere faktorer, inkludert bilens vekt og førerkortklassen. Men, med riktig informasjon og forberedelse, kan du kjøre trygt og i tråd med regelverket.

Kilder:
https://www.vegvesen.no/forerkort/har-forerkort/hva-har-du-lov-a-kjore/personbil-klasse-b/

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2004-01-19-298