For mange bilførere oppstår det ofte et sentralt spørsmål: «Hvor mye promille kan man ha når man kjører bil?» I Norge er svaret tydelig: Promillegrensen er fastsatt til 0,2 promille. Å overskride denne grensen kan få alvorlige konsekvenser, både juridisk og for trafikksikkerheten.

Forståelsen av promille

Promille er en måleenhet for alkoholkonsentrasjonen i blodet. Med en promille på 1, vil det si at det er ett gram alkohol per liter blod. Selv med en så lav konsentrasjon som 0,2 promille, kan kjøreevnen påvirkes, som dårligere syn og redusert fokus.

Hvorfor er grensen satt til 0,2 promille?

Formålet med å sette en så lav promillegrense er å klart kommunisere at alkohol og bilkjøring ikke er en trygg kombinasjon, ja, eller å kjøre et hvilket som helst kjøretøy i det hele tatt. Selv små mengder alkohol kan påvirke reaksjonstid, dømmekraft og evnen til å konsentrere seg. Grensen på 0,2 promille er et forsiktig estimat som sikrer at risikoen for ulykker reduseres.

Promille dagen derpå

En vanlig misoppfatning er at etter en god natts søvn, er all alkohol forsvunnet fra kroppen. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle. Faktorer som mengde inntatt alkohol, tidsperiode, kroppsvekt og kjønn spiller en rolle i hvor raskt alkoholen brytes ned. Det er essensielt å være bevisst på dette og ikke blindt stole på «12-timers regler» eller lignende myter.

Hvordan måle din egen promille? 

Hvis du har drukket alkohol og vurderer å kjøre, er det viktigste å sørge for at du er under promillegrensen. Det beste er selvfølgelig å unngå alkohol helt hvis du planlegger å kjøre. Men hvis du velger å drikke, er det flere ting du kan gjøre for å sikre at du er trygg:

  1. Vær bevisst på mengden alkohol du drikker. Husk at selv små mengder alkohol kan påvirke evnen din til å kjøre.
  2. Vent til alkoholen har forlatt systemet ditt. Dette kan ta lenger tid enn du tror, så det er best å vente i flere timer eller til og med over natten.
  3. Bruk alternative transportmetoder. Hvis du ikke er sikker på om du er under promillegrensen, er det best å ta en taxi, bruke offentlig transport eller få en edru venn til å kjøre deg.

Selv om det finnes ulike metoder og verktøy for å måle promille, som alkometer, er ingen av dem 100% pålitelige. Mange promilletestere varierer i kvalitet, og selv de beste kan gi unøyaktige resultater. Derfor er den sikreste metoden å vente til alkoholen er helt ute av systemet, eller å bruke offentlig transport eller drosje.

Konsekvenser av å kjøre med promille

Å kjøre over promillegrensen i Norge har strenge juridiske konsekvenser. Ikke bare risikerer du store bøter, men også tap av førerkort, og i noen tilfeller fengselsstraff. Videre risikerer du også å skade deg selv og andre i trafikken. Statistikker viser at risikoen for ulykker øker betydelig selv med lav promille.

Promille og annen transport

Mens biler har en promillegrense på 0,2, varierer dette for andre transportmidler. For eksempel har fritidsbåter en grense på 0,8 promille. Uansett transportmiddel er det viktig å være bevisst på egen sikkerhet og sikkerheten til andre rundt deg.

Det er klart at det å kjøre med promille er en alvorlig risiko som bør unngås for enhver pris. Ved å være informert, ta ansvar og ta de riktige beslutningene, kan vi alle bidra til tryggere veier i Norge.

Kilder:

https://www.politiet.no/rad/trafikk/rus-og-ruskontroll/#:~:text=Du%20skal%20ikke%20kj%C3%B8re%20i%20rusp%C3%A5virket%20tilstand&text=Promillekj%C3%B8ring%20eller%20fyllekj%C3%B8ring%20er%20%C3%A5,eller%20blir%20d%C3%B8mt%20til%20fengsel.

https://www.oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/rettsmedisinske-fag/alkohol-og-rusmidler/alkoholpromille-eksempler-pa-beregning

https://nhi.no/sykdommer/psykisk-helse/alkohol/alkoholpromille-beregning/