Når du skal ut på veien med tilhenger, er det essensielt å vite nøyaktig hvor mye tilhengeren og lasten kan veie til sammen. Dette er ikke bare viktig for å overholde loven, men også for sikkerheten på veien.

Forståelse av totalvekt

Før du fester tilhengeren til bilen din, må du være klar over flere viktige begreper. «Tillatt totalvekt» er et av disse og refererer til den maksimale vekten tilhengeren kan ha når den er lastet. Det er avgjørende å ikke overskride denne grensen. Husk at tilhengere uten bremser har spesielle regler.

Klasse B og tilhengerens vekt

Med et vanlig førerkort klasse B, kan du trekke en tilhenger der tillatt totalvekt ikke overstiger 750 kg. Men, det finnes unntak. Et slikt unntak er om du benytter deg av «campingvogn-regelen». Her kan du trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg, gitt at summen av bilens og tilhengerens tillatte totalvekt ikke overskrider 3 500 kg.

Ytterligere muligheter med Klasse B 96 og BE

Utvider du førerkortet til å inkludere kode 96 (klasse B 96), åpnes det opp for å trekke tyngre tilhengere. Med denne tilleggskoden, kan du føre et vogntog der samlet tillatt totalvekt er maks 4 250 kg.

For de som ønsker å trekke enda tyngre tilhengere, opp til 3 500 kg, er førerkort klasse BE nødvendig. Dette førerkortet gir deg mer fleksibilitet og kapasitet når det kommer til valg av tilhenger og størrelsen på lasten.

Viktigheten av å dobbeltsjekke

Selv om du teoretisk kan trekke en bestemt vekt, må du alltid dobbeltsjekke med bilens vognkort. Her vil du finne bilens «tillatte hengervekt» og «tillatte vogntogvekt». Disse verdiene angir hva bilen faktisk kan håndtere og må aldri overskrides.

Når det kommer til spørsmålet om «hvor mye kan tilhenger og last veie til sammen», er svaret avhengig av flere faktorer: din førerkortklasse, bilens og tilhengerens tillatte totalvekt, samt de spesifikke vektgrensene angitt i bilens vognkort. Det er viktig å være oppmerksom på disse grensene for å sikre trygg og lovlig kjøring.

Kilder:
https://www.vegvesen.no/