Mange bileiere overser viktigheten av å vaske motoren på bilen, hovedsakelig på grunn av bekymringer om å skade sensitivt utstyr. Men sannheten er at motoren din tåler mer enn du kanskje tror. En godt vedlikeholdt motor er ikke bare et spørsmål om estetikk, men også om funksjonalitet og sikkerhet.

skitten motorForberedelser før motorvask

Før du starter motorvasken, er det viktig å beskytte sensitive områder. Dekk til elektriske og elektroniske koblinger med plastposer, og sørg for å feste dem godt. Høytrykksvask kan være skadelig, så bruk heller en vanlig hageslange med en bred spredning på strålen.

Trinnvis motorvask

  1. Kjøl ned motoren: Start med å sørge for at motoren er helt avkjølt før du begynner vasken. En varm motor kan ta skade av plutselig temperaturskifte.
  2. Beskytt elektronikk: Dekk til dynamo og andre elektriske komponenter med plastfolie eller plastposer for å unngå vannskader.
    ex. elektronikk i bil
  3. Påfør motorrengjøringsmiddel: Bruk et spesialmiddel designet for motorvask. Disse midlene er laget for å løse opp olje og fett uten å skade gummi eller pakninger.
  4. Børste og skylle: Bruk en børste for å nå vanskelige områder og skyll deretter hele motoren med lavtrykk. Unngå direkte stråler på følsomme områder.
  5. Påfør beskyttelsesmiddel: Mens motoren fortsatt er våt, påfør et middel for å beskytte plastdetaljer og forhindre at skitt fester seg. Dette bidrar også til å vedlikeholde koblinger og ledninger.
  6. Tørk og poler: Etter en stund, tørk av med en myk klut for å fjerne overflødig vann og middel.
    på bildet har vi en veldig finpolert motor

Forebygg bilbranner med jevnlig motorvask

Jevnlig rengjøring av motorrommet kan forhindre alvorlige problemer som bilbranner. Ifølge forsikringsselskapene kunne mange branner vært unngått med bedre vedlikehold av motorrommet. Ved å holde motoren ren, reduserer du risikoen for brann og andre elektriske feil.

En ren motor er en trygg motor

Å holde motoren ren er ikke bare godt for bilens utseende, men også for dens funksjon og sikkerhet. Ved å følge disse enkle stegene, kan du opprettholde motorens tilstand og sikre at bilen din fungerer pålitelig og sikkert. Husk, en ren motor er en trygg motor.

Liker du å vaske bilen? Se vår guide til hvordan du vasker felgene her!

Kilder:
https://www.nrk.no/sorlandet/derfor-brenner-bilene-1.12180306

https://dinside.dagbladet.no/motor/odelegger-bilen/78114538