Når du kjøper en bruktbil, er et viktig steg i eierskiftet å betale omregistreringsavgiften. Dette er en avgift som kreves av staten når en bil registreres på en ny eier. «Hva koster omregistrering av bil?» er et vanlig spørsmål mange stiller seg.

Hva påvirker prisen på omregistrering?

Prisen for omregistrering av en bil kan variere basert på flere faktorer. Disse inkluderer kjøretøyets type, vekt, alder og om det er en elbil eller ikke. Fra 1. mars 2022 ble det innført lik omregistreringsavgift for elbiler som for andre personbiler.

Avgiftens størrelse

For personbiler kan omregistreringsavgiften variere fra et par tusen til flere tusen kroner, avhengig av bilens vekt og alder. For eksempel, for personbiler som veier opp til 1200 kg, kan avgiften være rundt 4.501 kroner, mens for de som veier over 1200 kg, kan avgiften nå opp til 6.868 kroner.

Omregistreringsavgiften for 2023

Oversikten er organisert etter følgende kategorier:

  • Mopeder, motorsykler og snøscootere
  • Personbiler og busser
  • Elektriske biler
  • Lastebiler, varebiler, bobiler
  • Tilhengere for biler

Fritak fra omregistreringsavgift

Det er situasjoner der du kan få fritak fra å betale omregistreringsavgiften. For eksempel, ved ren navneendring, registrering på ektefelle, eller mellom foreldre og barn som arv. Biler som er 30 år eller eldre er også unntatt fra denne avgiften. Det er viktig å være oppmerksom på disse fritakene for å unngå unødvendige utgifter.

tabell omregistreringsavgift

Betalingsprosess og dokumentasjon

Før du kan betale omregistreringsavgiften, må visse betingelser være oppfylt. Det er viktig å sikre at kjøretøyet er forsikret og har bestått EU-kontroll. Når disse kravene er møtt, kan du betale avgiften og deretter motta et midlertidig vognkort, mens det permanente vognkortet sendes til deg i posten.

Veiledning for bilforhandlere

For bilforhandlere finnes det digitale tjenester som forenkler prosessen med registrering av nye og brukte kjøretøy. Disse tjenestene kan også hjelpe med å identifisere eventuelle fritak fra omregistreringsavgiften.

Praktiske tips for omregistrering

For å omregistrere et kjøretøy, kan du enkelt bruke de digitale tjenestene til Statens vegvesen. Her kan du levere salgsmelding, betale omregistreringsavgiften og skrive ut et midlertidig vognkort. Dersom du ikke kan bruke disse digitale tjenestene, må du kontakte Statens vegvesen for betalingsinformasjon og videre veiledning.

Å betale omregistreringsavgiften er et viktig steg i eierskiftet av et kjøretøy. Det er viktig å forstå de ulike faktorene som påvirker avgiftens størrelse og å vite om muligheter for fritak. Ved å følge de riktige prosedyrene, kan du sørge for en problemfri overgang til din nye bil.

Kilder:

https://www.skatteetaten.no/person/avgifter/bil/eierskifte/

https://elbil.no/slik-blir-omregistreringsavgiften-for-elbil-i-2023/