Når vi snakker om kostnader ved å lade en hybridbil, er det flere viktige aspekter å ta hensyn til. I denne sammenhengen skal vi utforske hva det faktisk koster å lade en hybridbil, både hjemme og på offentlige ladestasjoner, og hvilke faktorer som påvirker disse kostnadene.

Kostnader ved hjemmelading av hybrid

Å lade en hybridbil hjemme er ofte den mest praktiske og økonomiske løsningen. Kostnadene her er hovedsakelig avhengig av to faktorer: prisen på ladeboksen (hjemmelader) og strømprisen du betaler.

  • Pris på hjemmelader. 
    En hjemmelader til hybridbiler varierer i pris, ofte mellom 5.500 og 15.000 kroner. Dette spennet reflekterer forskjellige modeller og kapasiteter. Valget av hjemmelader bør baseres på bilens behov og den tilgjengelige infrastrukturen i ditt hjem.
  • Installasjonskostnader.
     I tillegg til selve ladeboksen kommer kostnaden for installasjon. Denne prisen varierer basert på det elektriske anlegget i ditt hjem og kan ligge mellom 1.000 til 10.000 kroner.
  • Strømprisen.
    En avgjørende faktor for hjemmeladingens kostnader er strømprisen i din strømavtale. En gjennomsnittlig strømpris, inkludert nettleie, kan ligge på rundt 1 krone per kWh. For et hybridbilbatteri på 30 kWh vil det derfor koste rundt 30 kroner å fullade.

Offentlig lading av hybrid

offentlig lading

For hybridbileiere som ikke har tilgang til egen hjemmelader, tilbyr offentlige ladestasjoner en praktisk løsning for å holde bilen ladet og klar til bruk. Disse ladestasjonene finnes i ulike lokasjoner som kjøpesentre, offentlige parkeringsplasser og langs hovedveier, noe som gjør dem tilgjengelige for sjåfører på farten. Kostnadene for å lade en hybridbil på disse offentlige stasjonene er varierte, men de fleste ligger i gjennomsnitt rundt 2,50 kr per kWh, inkludert merverdiavgift. Det er viktig å merke seg at prisene kan svinge basert på stasjonens lokasjon og hvem som driver den. Noen stasjoner tilbyr konkurransedyktige priser for å tiltrekke flere brukere, mens andre kan ha høyere priser på grunn av sin beliggenhet eller spesielle tjenester. Til syvende og sist gir disse offentlige ladestasjonene en nødvendig infrastruktur som støtter fleksibel og tilgjengelig lading for hybridbiler, noe som er særlig viktig for de som ofte er på farten.

Viktige begreper for hybridlading

Når det kommer til lading av hybridbiler, er det noen grunnleggende begreper det er viktig å forstå for å få en bedre innsikt i hvordan ladingen fungerer.

type 2 kontakt Et sentralt begrep er «Type 2 Kontakt». Dette er den etablerte standarden i Europa for lading av både hybrid- og rene elbiler. Type 2-kontakten er utviklet for å sikre en trygg og effektiv lading, og er en felles løsning som brukes av en rekke bilprodusenter. Denne standardiserte kontakten muliggjør problemfri lading over hele kontinentet og er anerkjent for sin pålitelighet og brukervennlighet.

Et annet viktig aspekt ved lading av hybridbiler er «Ladekapasitet». Ladekapasiteten til bilen angir hvor raskt den kan lade batteriet. En høy ladekapasitet innebærer at bilen kan lades raskere, noe som kan være spesielt nyttig for de som ofte trenger rask påfylling av batteriet. Imidlertid kan det bety at du må investere mer i både installasjon og utstyr, da en kraftigere ladeinfrastruktur kan være nødvendig for å håndtere høyere kapasitet. Det er derfor viktig å finne en balanse mellom behovet for rask lading og de tilhørende kostnadene. Ved å forstå disse begrepene kan man ta mer informerte beslutninger når det gjelder lading av hybridbiler.

Er det verdt å investere i hjemmelader?

Investeringskostnadene for en hjemmelader kan virke høye, men det er flere fordeler som gjør det til en god investering:

  • Økonomisk besparelse. 
    Langsiktig vil lading hjemme være mer økonomisk sammenlignet med å bruke offentlige ladestasjoner.
  • Komfort og tilgjengelighet
    Å ha en lader hjemme gir bekvemmelighet og sikrer at bilen alltid er ladet og klar til bruk.
  • Verdiøkning på eiendom
    En hjemmelader kan potensielt øke verdien på boligen din, spesielt ettersom etterspørselen etter elektriske kjøretøy øker.

Å forstå kostnadene ved å lade en hybridbil er viktig for å gjøre informerte valg om bilhold og økonomi. Med både hjemmelading og offentlig lading som alternativer, kan du velge det som passer best for din livsstil og kjørevaner. Ved å vurdere pris på utstyr, installasjon og løpende strømkostnader, kan du maksimere fordelene ved å eie en hybridbil.

Kilder:
https://www.tv2.no/broom/sa-mye-strom-bruker-du-for-a-fullade-bilen/15890591/

https://www.nettavisen.no/okonomi/sa-dyr-ma-strommen-vare-for-elbil-blir-dyrere-enn-en-dieselbil/f/5-95-304863