Å ta vare på bilen din om vinteren er essensielt. Mange lurer på, «Hvor ofte bør man vaske bilen om vinteren?» Svaret er ikke alltid enkelt, men regelmessig vedlikehold er nøkkelen til å beskytte bilen mot vinterelementene.

Frekvens av bilvask

Forståelsen av hvor ofte man bør vaske bilen avhenger av flere faktorer, som hvor mye og hvor ofte du kjører, samt mengden av salt og skitt på veiene i ditt område. En generell anbefaling er å vaske bilen 1-2 ganger i måneden, men dette kan variere. For eksempel, i områder med mye veisalt eller hyppige vinterstormer, kan det være nødvendig med oftere vask for å beskytte mot korrosjon og bevare bilens lakk.

Unngå salt og skitt

Om vinteren, når veiene er dekket av salt og slaps, blir bilen raskt skitten. Dette er ikke bare et estetisk problem. Veisalt og grus kan forårsake alvorlige skader på bilens lakk og understell. Derfor er det viktig å vaske bilen regelmessig, for å unngå langsiktige skader.

Viktigheten av regelmessig bilvask om vinteren

viktigheten bilvask vinterenI vintermånedene kan det virke fristende å nedprioritere bilvask, spesielt fordi bilen raskt blir skitten igjen. Men faktisk er det ekstra viktig å holde bilen ren i denne perioden. Vinterens utfordringer som snø, slaps, og spesielt veisalt, er tøffe på bilens eksteriør. Disse elementene kan føre til betydelig slitasje, ikke bare på bilens lakk, men også på kritiske deler som bremseskiver og understell. Ved å vaske bilen jevnlig, og sørge for grundig skylling, beskytter du den mot rust og sørger for at lakken forblir i god stand.

Bilvask i kuldegrader

Når temperaturene synker under frysepunktet, kan mange være usikre på om det er trygt og effektivt å vaske bilen. Faktisk er det helt trygt å vaske bilen selv når gradestokken viser minusgrader, men det krever litt ekstra oppmerksomhet. Det aller viktigste er å tørke bilen nøye etter vask, spesielt rundt bevegelige deler som dører og tanklokk, for å forhindre at de fryser fast. Skulle temperaturen falle til under -10 grader, er det anbefalt å enten utsette bilvasken eller sørge for at bilen kan tørke i en oppvarmet garasje.

Vask av bilen i kuldegrader kan virke som en utfordring, men det er absolutt mulig å gjennomføre dette på en trygg og effektiv måte. Å vaske bilen i kaldt vær forhindrer ikke god sikt og bidrar til at bilens sensorer og kameraer fungerer best mulig. Selv om mange er nølende til å vaske bilen i lave temperaturer, er dette sjelden et problem, spesielt hvis du har tilgang til en garasje eller et vaskeanlegg. Det er viktig å ta noen forholdsregler for å sikre en trygg og effektiv vask. Dette inkluderer å varme opp bilen før du starter spylingen, unngå direkte spyling på bremsene i ekstrem kulde, bruke silikon på dørlister, og nøye følge bruksanvisningen for bilpleieprodukter. For ekstra beskyttelse, er det også anbefalt å bruke låsolje i nøkkelhullene. Ved å følge disse enkle tipsene, kan du trygt og effektivt vaske bilen din, selv i de kaldeste vintermånedene.

Tips for effektiv vintervask

  • Vask i Vaskehall – Hvis mulig, vask bilen i en vaskehall. Det gir bedre beskyttelse mot kulden.
  • Fokus på Underspyling – Salt og grus samler seg ofte på bilens underside. Sørg for å spyle grundig her for å unngå rust.
  • Bruk Riktige Produkter – Velg vinter-egnede vaskeprodukter. Dette kan inkludere avfettingsmidler og spesialiserende såper.
  • Tørking er Viktig – Etter vask, ta deg tid til å tørke bilen godt, spesielt rundt bevegelige deler som dører og lokk.

Å vaske bilen om vinteren er ikke bare om å holde den ser pen ut. Det er en viktig del av vedlikeholdet som beskytter bilen mot skader og bevarer dens verdi. Så neste gang du ser bilen din dekket av salt og skitt, husk at en rask tur til vaskehallen kan gjøre en stor forskjell for bilens langsiktige helse.

Kilder:
https://dinside.dagbladet.no/motor/odelegger-bilen/78114538

https://www.nrk.no/rogaland/skitten-bil-om-vinteren-_-bor-du-vaske-veisaltet-av-bilen-eller-ikke_-1.16222106