Når man først tar en titt på dekkets sidevegg, kan det virke som et puslespill av tall og bokstaver. For en uerfaren bilentusiast kan det være utfordrende å forstå betydningen av disse kodene. Men, la oss dykke dypere og se hva betyr bokstavene på dekk.

Dekkets dimensjoner

Når du ser på et dekk, kan du legge merke til en rekke tall og bokstaver som gir viktig informasjon om dekkets spesifikasjoner. Først, dimensjonene: tallet 205 representerer dekkets bredde i millimeter, mens 55 indikerer dekkets profilhøyde i prosent av dets bredde. Bokstaven R er en typebetegnelse, hvor «R» spesifikt henviser til radialdekk. Til slutt representerer tallet 16 dekkets indre diameter målt i tommer, som også angir kompatible felgstørrelser.

Hvis du kommer over et nummer som 245/45 R19 102R XL:

  • 245: Dekkets bredde i millimeter.
  • 45: Dekkets høyde, som er 45 prosent av dekkets bredde.
  • R: Bekrefter at det er et radialdekk.

Belastning og hastighetskodene

Når det gjelder dekk, kan kodekombinasjoner som 90H gi viktig informasjon om dekkets kapasitet. Tallet «90» fungerer som en kode som viser dekkets lastekapasitet. Basert på en bestemt tabell, tilsvarer 90 en belastningsevne på 600 kg. For hvert trinn opp på skalaen øker lastekapasiteten med 15 kg. Det vil si at 91 tilsvarer 615 kg, 92 betyr 630 kg, og så videre. Den etterfølgende bokstaven «H» representerer hastighetsindeksen for dekket. I dette spesifikke tilfellet tilsvarer H en topphastighet på 210 km/t. Det er andre bokstaver som også representerer forskjellige hastigheter, for eksempel V for 240 km/t, T for 190 km/t, og R for 170 km/t. For bilister i Norge er det viktig å merke seg at alle kjøretøyer kan bruke vinterdekk med en hastighetsindeks på Q, som tilsvarer 160 km/t.

Tabell

  • Q = 160 km/t
  • R = 170 km/t
  • S = 180 km/t
  • T = 190 km/t
  • H = 210 km/t
  • V = 240 km/t
  • W = 270 km/t
  • Y = 300 km/t
  • ZR = over 240 km/t
  • ZR + Y = over 300 km/t

EU-merking

Siden 2012 har det vært et krav at alle nye dekk som selges kommer med EUs dekkmerking. Denne merkingen ble introdusert for å gjøre det enklere for bilister å velge dekk som passer deres kjøretøy og kjørestil. Den gir viktig informasjon som hjelper kjøretøyseiere å ta en informert beslutning. Blant annet vil EU-merking informere om dekkets rullemotstand, hvor A-G graderingen brukes, med A som den mest effektive. Den gir også informasjon om dekkets grep på våt asfalt, som også bruker en A-G gradering, samt dekkets eksterne støynivå, som måles i decibel (dB), med lavere tall som indikerer et roligere dekk.

DOT-merking og andre bokstavene

Alder spiller en viktig rolle i dekkets ytelse og sikkerhet. Selv om dekk kan lagres i flere år uten å ta skade av det, begynner dekkets aldringsprosess så snart de er i bruk. Generelt anbefales det å bytte dekk etter omtrent 6 år fra startdatoen, selv om de ikke ser slitt ut. Hvert dekk kommer med en DOT-merking som gir detaljer om når dekket ble produsert. For eksempel, hvis merkingen sier «1216», betyr det at dekket ble produsert i uke 12 av 2016.

Andre detaljer som kan bli funnet på dekk inkluderer produktnavn, varemerke, om dekket er slangeløst (betegnet som «tubeless») og om det har en TWI (Tread Wear Indicator), som er en indikator på dekkets slitasje.

Enkelte dekk kan også ha ytterligere koder, som «E4», som indikerer at dekket oppfyller ECE standard R30, med «4» som viser at testingen ble utført i Nederland.

bokstavene pa dekk, eu merkning, dot merkning dimensjon

Viktigheten av riktig dekkvalg

Jo bredere og lavere dekkene dine er, jo raskere reagerer de på sjåførens styring. Det betyr også at bredere dekk gir en større kontaktflate mot veien, noe som gir bedre grep. Men det er viktig å merke seg at bredere dekk kan ha høyere støynivå og påvirke drivstofforbruket.

Det er derfor essensielt å forstå dekk-kodene for å ta riktige valg, enten du skifter dekk for sesongen eller oppgraderer bilens utseende. Så neste gang du ser på dekkene dine, vil du vite nøyaktig hva de forteller deg og da vet du hva betyr bokstavene på dekk.

Kilder:
https://no.wikipedia.org/wiki/Dekk_(hjul)#:~:text=DOT%2Dkoden%20er%20viktig%20for,ble%20brukt%20f%C3%B8r%20%C3%A5r%202000