Selv om mange bileiere kanskje har kjørt i mange år, er det mange som fortsatt lurer på: «Hva er ET på felg?». Forståelse av innpress kan endre opplevelsen av hvordan en bil presterer på veien. La oss dykke dypere inn i denne viktige komponenten av bilens ytelse og estetikk.

Forstå begrepet – ET på felg

Når vi snakker om «hva er ET på felg?», er vi i essensen opptatt av innpress. Dette tekniske målet bestemmer avstanden mellom felgens monteringsflate og dens midtpunkt. En liten feil i innpress kan føre til at hjulene skraper mot bilens skjerm eller støtdempere. Bortsett fra den umiddelbare skaden, kan feil innpress også endre bilens kjøreegenskaper drastisk.

Det tekniske bak målingen

Hver felg har en unik ET-verdi som indikerer dens innpress. Denne spesifikasjonen er ofte inngravert på innsiden av felgen, for eksempel som ET35. Dette indikerer en avstand på 35 mm mellom felgens monteringsflate og senterpunkt. Det er ikke bare en tilfeldig verdi, men en nøye beregnet spesifikasjon som kan påvirke bilens stabilitet og dekkets levetid.

et på felg

Justering av innpress ved anskaffelse av felger

Når man kjøper felger i Norge, finnes det spesifikke retningslinjer for hvor mye avvik som er tillatt i hjulets innpress. Disse reglene sikrer veisikkerhet og forhindrer potensielle farlige situasjoner. Hvis innpresset avviker for mye, kan hjulet treffe bilens skjerm eller støtdemper. Derfor er det kun lov å ha et avvik på opptil pluss eller minus 7,5 mm per side, som tilsvarer 15 mm per aksel, basert på bilprodusentens anbefalinger. Hvis avviket overskrider denne grensen, må kjøretøyet vises til Trafikktilsynet for godkjenning.

Hvordan velge riktige felger?

Valg av riktig felg handler ikke bare om estetikk; det påvirker også bilens ytelse. Med mangfoldet av biler på markedet, har hvert kjøretøy sine unike krav til innpress. Det er derfor nødvendig å konsultere bilens brukermanual eller spesifikasjoner for å finne riktig innpress. Riktig innpress sikrer optimal kjøreopplevelse og forhindrer for tidlig slitasje.

Betydningen av reguleringer

Norge, med sitt fokus på sikkerhet, har satt klare grenser for innpressvariasjoner. Ved å overstige disse grensene kan bileieren risikere ikke bare bøter, men også sikkerheten til både føreren og andre trafikanter. Det er derfor avgjørende å være klar over disse reglene og sørge for at eventuelle endringer i innpress er i samsvar med lokale forskrifter.

Innpress, eller ET som det ofte refereres til, kan virke som en liten detalj, men dens påvirkning på bilens ytelse er enorm. Det binder sammen bilens estetikk med dens funksjonalitet. Å forstå dette begrepet kan bidra til å forbedre bilens kjøreopplevelse og samtidig sikre dens levetid og sikkerhet. Så neste gang du vurderer nye felger, husk viktigheten av riktig innpress.

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Innpress