Når sommerbrisen blåser og dager blir lengre, vitner de varme veiene om at sommeren har ankommet Norge. Men er du klar over hva loven sier om hva er minimumskravet for mønsterdybde på sommerdekk? Det er avgjørende å være godt informert for å sikre både din egen og andres sikkerhet på veien.

Mønsterdybde: Et kritisk punkt for sikker kjøring

  • Lovens krav: Her i Norge er minimumskravet for mønsterdybde på sommerdekk satt til 1,6 millimeter.
  • Hvorfor det er viktig: En optimal mønsterdybde sikrer at bilen har riktig veigrep, noe som er kritisk, spesielt på våte veier. En redusert mønsterdybde øker risikoen for vannplaning, som kan lede til farlige kjøresituasjoner.
  • Ekspertenes anbefaling: Selv om lovens krav er 1,6 millimeter, anbefaler mange eksperter en mønsterdybde på minst 4-5 millimeter. Dette gir ytterligere sikkerhet, særlig i uforutsigbart vått vær.

Hvordan sjekker jeg dybden på dekkets mønster?

Etter å ha forstått de grunnleggende kravene, er det tid for å undersøke dybden på dekkets mønster. Dette kan du selv utføre ved hjelp av et dybdemålingsverktøy, en linjal eller en tommestokk. Her er fremgangsmåten:

  1. Ta fram måleverktøyet du har, og plasser det i det mest slitte området av dekkets overflate.
  2. Utfør dybdemålingen på tre forskjellige steder: på dekkets venstre, midtre, og høyre del.
  3. Se nøye etter ujevnheter eller skader på dekket.
  4. Kontroller også at dekkene er riktig oppblåst. Dette kan gjøres enkelt på steder som en bensinstasjon.
  5. Mange dekk inkluderer små høydepunkter som slitasjeindikatorer i midten av mønsteret. Når disse er jevne med resten av mønsteret, har du nådd grensen for slitasje, og det er tid for å vurdere å bytte dekk.

Mer om måling av mønsterdybde kan du lese her.

Dekkene varierer

Dekkene på bilen din varierer etter sesongen, og det er viktig å kjenne til de sesongbaserte kravene. I sommersesongen, fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november, anbefales det at sommerdekkene har en mønsterdybde på minst 1,6 millimeter. Derimot, når vintersesongen trer i kraft fra 1. november til første søndag etter 2. påskedag, øker kravet til mønsterdybde til 3 millimeter. For de som bor i de nordligste regionene som Nordland, Troms og Finnmark, defineres vintersesongen fra 16. oktober til 30. april.

Når våren melder sin ankomst, markerer det tidspunktet mange av oss bytter fra vinter- til sommerdekk. Dette er en perfekt anledning til å foreta en grundig sjekk av sommerdekkene. Se spesielt etter mønsterdybden, og vurder å kjøpe nye dekk dersom dybden nærmer seg det anbefalte minimumskravet. I tillegg bør man ta en titt på dekkets generelle tilstand for å identifisere eventuelle skader eller ujevnheter.

Konsekvensene av å ikke møte kravene

Å overse viktigheten av dekkens mønsterdybde kan ha alvorlige konsekvenser. Bortsett fra den økte risikoen for vannplaning og dårlig veigrep, kan man bli møtt med bøter. En bot på 750 kroner for hvert dekk under minimumskravet kan resultere i en totalbot på 3.000 kroner.

Å investere tid i å sjekke og vedlikeholde dekkene kan spare deg for både økonomiske og sikkerhetsrelaterte bekymringer. Så, før du legger ut på sommerens eventyr, sett av litt tid til å sørge for at dekkene dine er i topp tilstand.

Kilder:
https://www.vegvesen.no/kjoretoy/eie-og-vedlikeholde/dekk-og-kjetting/
https://www.tv2.no/broom/det-kan-bli-dyrt-a-ikke-sjekke-dette-tallet/9802401/