Bilens bremser er en kritisk komponent for sikkerheten og det er viktig å forstå hvordan de fungerer og hva som er essensielt for deres vedlikehold. Hva er riktig om bilens bremser? Dette er et spørsmål som opptar mange bilførere, spesielt når det kommer til sikkerhetsaspekter og vedlikehold.

Et bilens bremsesystem er sammensatt av flere viktige deler

  1. Betjeningskomponent: Dette er delen som setter i gang reduksjonen av fart. Eksempler på betjeningskomponenter inkluderer bremsepedalen, en spak, eller en bryter.
  2. Overføringsmekanisme: Denne delen formidler aktiveringskommandoen til selve bremseinnretningen. Overføringen kan være av ulike typer – hydraulisk, pneumatisk, elektrisk, eller mekanisk.
  3. Bremsekomponent: Den fysiske delen som faktisk utfører fartsreduksjonen gjennom friksjonsbelegg.

For alle motoriserte kjøretøy som brukes på offentlig vei og kjører over en viss hastighet (50 km/t), er det påkrevd å ha et to-krets bremsesystem. Dette systemet er designet for å sikre at kjøretøyet fortsatt kan bremse selv om det skulle oppstå lekkasjer eller andre feil i en av kretsene.

Forskjellige typer bremsesystemer forklart

Skivebremser lett forklart

Skivebremser er vanlige i biler og består av bremseskiver, kalipere som holder bremseklossene, og selve klossene med friksjonsbelegg. De større forreste bremseskivene tar hoveddelen av bremsekraften. Mens noen biler har solide bremseskiver uten ventilasjon, bruker andre ventilerte skiver med kjølekanaler for å unngå overoppheting. Karbonkomposittskiver, som er lettere og mindre varmefølsomme, finnes også, men til en høyere pris.

skivebrems prinsippskisse

 

Enkel forståelse av trommelbremser

Trommelbremser, oftere brukt på tyngre kjøretøy, inneholder bremsetromler, bremsesko og mekaniske deler. De er robuste, men mindre vanlige i nyere personbiler.

Elektriske bremser i hybridbiler

Hybrid- og elbiler har elektriske bremsesystemer som lader batteriet under bremsing. Noen større kjøretøy bruker elektromagnetiske bremser som skaper et sterkt magnetfelt for å bremse, men disse kan generere mye varme.

Væskebaserte bremser for store kjøretøy

For tyngre kjøretøy er væskebaserte bremsesystemer effektive. Disse bruker en olje-turbinkobling for å bremse kjøretøyet og er særlig nyttige for store kjøretøy.

Hver type bremsesystem har sin rolle, avhengig av kjøretøyets behov og design.

Sikker stopp – Alt om parkeringsbremsen

Parkeringsbremsen, som den er definert i regelverket for kjøretøy, er et bremssystem designet for å sikre at et kjøretøy, inkludert eventuell last, forblir stillestående på en skråning, enten det er oppover eller nedover, selv når sjåføren ikke er til stede.

Dette systemet kan fungere mekanisk ved å bruke bremsebelegg som påvirker et par hjul. Man aktiverer parkeringsbremsen ved hjelp av en spak, ofte kjent som håndbrems, eller en pedal. I tillegg til de mekaniske versjonene, er det elektriske parkeringsbremser som betjenes via en bryter. Disse kan deaktiveres enten manuelt med den samme bryteren, eller automatisk når bilen settes i bevegelse ved at føreren trår på gasspedalen.

Dypere forståelse av bilens bremsekomponenter

Bremsesystem består av flere nøkkelkomponenter som samarbeider for å sikre effektiv stoppkraft. I dette avsnittet tar vi for oss hvordan disse delene, fra bremsepedalen til bremsevæsken, fungerer sammen for å gi optimal sikkerhet og kontroll.

bremsesystem bil

Funksjonen til bremsepedalen

Bremsepedalen, som er en vital del av bremsesystemet, er montert på en robust brakett under dashbordet. Når du trykker på denne pedalen, overføres kraften gjennom en trykkstang til den hydrauliske bremsekraftforsterkeren, også kjent som bremseservoen. Dette systemet øker kraften du legger på pedalen, og gjør dermed bilen lettere å kontrollere.

Et standard hydraulisk bremsesystem er designet for å tåle en pedalkraft på omtrent 100 kilopond (kp), som tilsvarer omtrent 980,665 newton (N) eller rundt 100 kg.

Bremsekraftforsterkerens rolle

Bremsekraftforsterkeren, eller bremseservoen, er avgjørende for å øke bremsekraften til hvert hjul. I biler med skivebremser, som krever høyere væsketrykk enn trommelbremser, er denne forsterkeren spesielt viktig. I hvilestilling er det lavt trykk på begge sider av arbeidsstempelet i forsterkeren. Når bremsepedalen aktiveres, åpner en ventil og slipper atmosfæretrykk inn, skaper et høyere trykk på den ene siden av stempelet og dermed en hjelpekraft som tredobler kraften mot hovedsylinderen, noe som skaper et hydraulisk trykk. Noen nyere modeller bruker også elektronisk betjente bremsekraftforsterkere.

Hovedsylinderens funksjon

Hovedsylinderen distribuerer bremsekraften fra pedalen gjennom bremsekraftforsterkeren til bremsesystemet. Denne sylinderen er delt inn i to deler, en primærkrets for vanlig bremsing og en sekundærkrets for nødbremsing. Disse skaper trykk i bremsevæsken som sendes gjennom bremserør til hjulbremsene. Hovedsylinderen sørger for at nødbremsesystemet aktiveres ved eventuelle lekkasjer.

Bremsecaliperens oppgave

Bremsecaliperen trykker bremseklossene mot bremseskiven ved hjelp av stempler som blir presset av bremsevæsken fra et flerkrets bremsesystem.

Bremseklossenes struktur

Bremseklossene, en sentral komponent i bremsesystemet, består av et friksjonsbelegg og en holder. Disse klossene passer inn i bremsecaliperen og blir presset mot bremseskiven, noe som skaper den nødvendige friksjonen for å bremse. Moderne friksjonsbelegg er laget av fiber- og keramiske materialer.

Bremsetrommelen og dens funksjon

Mange biler bruker en kombinasjon av bremseskiver og bremsetromler. En bremsetrommel, som fungerer forskjellig fra bremseskiven, er mer lukket og kan være mer følsom for varme. Den omslutter bremsesystemet og bremseskoene presses mot denne trommelen for å skape friksjon.

Bremserørene og bremseslangene

Bremserørene, laget av rustfritt stål eller kobber, overfører bremsevæsketrykket til hjulene. Bremseslangene, ofte laget av syntetisk gummi, forsterket med vev, utfører en lignende funksjon og er fleksible.

Bremsevæskens viktighet

Bremsevæsken, som ofte er en blanding av glykol, alkoholer og tilsetningsstoffer, er avgjørende for overføring av hydraulisk trykk i systemet. Den er hygroskopisk, noe som betyr at den absorberer fuktighet og derfor bør byttes ut regelmessig. Det finnes også silikonbaserte bremsevæsker som ikke absorber

Moderne bremseteknologier

I dagens kjøretøy finner man avanserte bremseteknologier som ABS (Anti-lock Braking System) og ESP (Electronic Stability Program). ABS forhindrer hjulene i å låse seg under bremsing, mens ESP hjelper til med å opprettholde kjøretøyets stabilitet og retning under kritiske kjøresituasjoner.

Å forstå hvordan bilens bremser fungerer og hva som er riktig vedlikehold er avgjørende for trafikksikkerheten. Regelmessig kontroll og vedlikehold av bremsepedalen, bremsekraftforsterkeren, og andre nøkkelkomponenter i bremsesystemet er essensielt. Med moderne teknologi som ABS og ESP, er bremser mer effektive og sikrere enn noen gang, men det krever fortsatt kunnskap og oppmerksomhet fra førerens side. Husk, din sikkerhet på veien starter med riktig fungerende bremser.

Kilder:
https://www.elbil24.no/nyheter/kan-bli-det-beste-siden-abs-bremsene/80234013

https://no.wikipedia.org/wiki/Bremser_(kj%C3%B8ret%C3%B8y)