Når det kommer til bilens sikkerhet, er dekkene en av de mest kritiske komponentene. Dekk som ikke er i optimal stand kan føre til flere problemer, både når det gjelder kjøreegenskaper og generell sikkerhet på veien. En av de vanligste utfordringene mange bilister står overfor er feil lufttrykk i dekkene.

KONTROLL AV LUFTTRYKKET – EN MÅNEDLIG VANE

Det er sterkt anbefalt å kontrollere lufttrykket i dekkene minst en gang i måneden. Hvorfor er dette så viktig? For lavt lufttrykk kan forårsake en rekke uønskede effekter:

  • Redusert veigrep: Med utilstrekkelig lufttrykk får ikke dekkene optimal kontakt med veibanen, noe som kan redusere bilens evne til å håndtere kurver og unnamanøvrer.
  • Økt bremselengde: Lavt lufttrykk kan også øke bremselengden, spesielt i våte forhold.
  • Ujevn slitasje: Dekk med feil lufttrykk kan slites ujevnt, noe som fører til at de må byttes ut tidligere enn nødvendig. Økt drivstofforbruk: For lavt lufttrykk kan redusere drivstoffeffektiviteten, noe som vil koste deg mer på bensinstasjonen.

For å finne det riktige lufttrykket til bilen din, bør du referere til bilens håndbok, klistremerke på bildøren, eller tanklokket der produsentens anbefalte lufttrykk er angitt.

Det er også viktig å merke seg at temperaturen kan påvirke lufttrykket – i kaldt vær bør lufttrykket være høyere enn i varmt vær. Ikke juster lufttrykket rett etter kjøring, da dekkene kan være varme. Ikke glem å også sjekke lufttrykket i reservehjulet jevnlig.

Temperaturens rolle i lufttrykket

Temperaturen påvirker direkte lufttrykket i dekkene. For eksempel, på kalde vinterdager, kan lufttrykket i dekkene dine reduseres. Det er derfor viktig å ta hensyn til dette når du sjekker lufttrykket, spesielt i overgangsperioder fra en sesong til en annen. For vinterdekk anbefales det å legge til litt mer luft enn for sommerdekk på grunn av temperaturvariasjonene.

Hvordan sjekke lufttrykk korrekt

lufttrykk dekk

 

For å få et nøyaktig mål av lufttrykket, bør dekkene være kalde. Det betyr at måling bør gjøres før bilen har kjørt lange avstander. Mange bensinstasjoner tilbyr enkel tilgang til lufttrykkmålere. Imidlertid kan investering i en egen digital lufttrykkmåler være en god idé for dem som ønsker å ha full kontroll over dekktilstanden.

 

Forståelse av lufttrykksenheter: Bar og PSI

Når du måler lufttrykk, vil du ofte støte på enhetene Bar og PSI. Disse er standard enheter for måling av trykk. Det er viktig å forstå hvordan de relaterer seg til hverandre og hvordan du kan konvertere mellom dem hvis nødvendig.

Sikkerhet først!

Å opprettholde riktig lufttrykk i dekkene er ikke bare bra for bilens yteevne, men også for sikkerheten til alle på veien. Det tar bare noen få minutter å sjekke og justere lufttrykket, men fordelene varer mye lenger. Sikker kjøring starter med godt vedlikeholdte dekk!

Kilder:
https://www.tv2.no/broom/her-er-det-bedre-med-for-mye-enn-for-lite/10643465/