Vikeplikt er en fundamental regel innenfor trafikkreglene. Når man snakker om «hva sier trafikkreglene om vikeplikt», refererer vi til plikten om å vike for andre trafikanter. Den som har vikeplikt skal tydelig vise dette ved å senke farten eller stanse i god tid, slik at den andre trafikanten ikke hindres eller forstyrres.

Nøkkelpunkter i vikepliktsreglene:

  • Skiltregulerte kryss: Dersom man møter et vikepliktskilt, har man vikeplikt for kjøretøy på den kryssende veien.
  • Høyreregelen: Hvis krysset ikke er regulert av skilt, skal man vike for kjøretøy som kommer fra høyre.
  • Bussens prioritet: På veier med fartsgrense på 60 km/t eller lavere, må man vike for busser som signaliserer at de vil kjøre ut i veibanen.
  • Fra spesifikke områder: Kjøretøy som forlater steder som parkeringsplasser, bensinstasjoner, gågater osv. har vikeplikt for annen trafikant.

Vikeplikt for fotgjengere og syklister

Trafikkreglene ble presisert i 2013, hvor det ble klart at kjørende som skal svinge har vikeplikt for fotgjengere eller syklister som fortsetter rett frem. Dette gjelder også når man svinger over et fortau.

fotgjengere krysser veien

Historiske endringer

Før 1978 fantes det en regel kjent som «gentlemannsparagrafen», som krevde at kjøretøy på mindre veier skulle vike for kjøretøy på større veier. Denne regelen ble fjernet på grunn av dens vage natur som kunne skape misforståelser.

kryss

Hva betyr «åpen for alminnelig ferdsel»?

Det er viktig å forstå begrepet «åpen for alminnelig ferdsel». Dette refererer til om veien er tilgjengelig og brukt av allmennheten. Flere kriterier vurderes, som antall brukere av veien, trafikkmengde, veiens bredde og lengde, og om veien er privat eller offentlig.

Vikeplikt er en essensiell del av trafikkreglene. Det er viktig å kjenne til disse reglene for å sikre en trygg trafikkflyt. Hvis man er usikker på en spesifikk situasjon, er det alltid lurt å kjøre som om man har vikeplikt og eventuelt konsultere med lokale myndigheter.

Kilder:
https://no.wikipedia.org/wiki/Vikeplikt#:~:text=Kj%C3%B8ret%C3%B8y%20som%20m%C3%B8ter%20et%20vikepliktskilt,buss%20n%C3%A5r%20f%C3%B8reren%20gir%20tegn.

https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/langs-veien/trafikkregler/