Å trekke en tilhenger krever ekstra oppmerksomhet og kunnskap om gjeldende fartsgrenser. Det er viktig å vite hvor fort man kan kjøre med henger for både sikkerhets- og lovmessige årsaker. Denne guiden gir deg essensiell informasjon for en trygg og lovlig kjøretur med tilhenger.

Fartsgrenser for tilhengere

Nylige endringer i norske trafikkregler har gitt en mer praktisk tilnærming til hastighetsgrenser for tilhengere. Fra og med 2022, er den generelle fartsgrensen for tilhengere uten bremser hevet fra 60 til 80 km/t. Dette gjelder uavhengig av hengerens vekt, så lenge totalvekten ikke overstiger lovlig grense. Denne endringen er betydelig for de som ofte bruker tilhenger, enten det er for arbeid eller fritidsaktiviteter.

Tempo 100-godkjenning – Når kan man kjøre i 100 km/t?

For de som ønsker å kjøre enda raskere, opp til 100 km/t, introduseres en spesiell godkjenning kalt «Tempo 100». For å oppnå denne godkjenningen, må tilhengeren oppfylle spesifikke tekniske krav. Dette inkluderer hydraulisk støtdemping og stabiliserende tilhengerkobling. I tillegg må tilhengeren ha gjennomgått EU-kontroll, og dekkene kan ikke være eldre enn 6 år. En viktig detalj er at både bilen og tilhengeren som kombinasjon må være egnet for disse hastighetene. Med Tempo 100-bevis kan man altså kjøre opp til 100 km/t, så lenge det er tillatt på veistrekningen.

Sikkerhetsvurderinger

Selv med tillatte høyere hastigheter, er det viktig å ikke overse andre sikkerhetselementer. Sikre at tilhengeren er i forsvarlig stand og lasten er riktig sikret, er avgjørende. Husk også at høyere hastigheter kan påvirke bilens og tilhengerens kjøreegenskaper, spesielt i forhold til stabilitet og bremselengde. En tilhenger som blir ustabil kan føre til farlige situasjoner på veien.

Konsekvenser av å overskride grensene

Det er viktig å understreke at å overskride den tillatte maksimalhastigheten kan ha alvorlige følger. Ikke bare risikerer man bøter, men i verste fall kan man miste førerkortet. Dette er særlig relevant på motorveier hvor fartsgrensen ofte er høyere enn det tilhengeren er tillatt å kjøre. Husk at selv om bilen kan kjøre raskere, setter tilhengerens fartsgrense en øvre grense for sikker kjøring.

hvitt bilde med tilhenger

Det å vite hvor fort man kan kjøre med henger er mer enn et regelspørsmål – det handler om sikkerhet på veiene. Ved å følge de oppdaterte fartsgrensene og sørge for at tilhengeren er i god stand og korrekt lastet, bidrar man til en tryggere trafikk for alle. Og husk, Tempo 100-godkjenningen gir større fleksibilitet, men krever en ansvarlig tilnærming til kjøringen.

Kilder:
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/tillater-hoyere-hastighet-med-henger-og-campingvogn/id2903888/#:~:text=For%20tilhengere%20med%20bremser%20gjelder,godkjent%20for%2080%20km%2Ft.

https://www.vegvesen.no/om-oss/presse/aktuelt/2022/03/nye-fartsgrenser-for-tilhengere/