Sikring av last på tilhenger er essensielt for trygg kjøring, og et spørsmål mange stiller seg er: «Hvor langt kan last stikke ut fra tilhengeren?» Svaret på dette spørsmålet er viktig både for personlig sikkerhet og for å overholde trafikkreglene.

Betydningen av korrekt lastesikring

Når du frakter last, er det avgjørende å sikre at den ikke utgjør en fare i trafikken. Feil sikring eller overlast kan føre til ulykker og i verste fall alvorlige skader. En stabil og godt sikret last forhindrer også skade på både lasten og tilhengeren, samt sørger for en tryggere reise for alle på veien.

Grunnleggende regler for utstikkende last

Ifølge norske regler må du merke lasten tydelig dersom den stikker mer enn én meter utenfor tilhengeren. Det er en tommelfingerregel at lasten ikke skal stikke ut mer enn halvparten av kjøretøyets bredde. Dette hjelper til å unngå uhell ved for eksempel svinging, og sikrer at tyngdepunktet på lasten forblir korrekt. Overstiger lasten tilhengerens lengde vesentlig, øker risikoen for ustabilt kjøretøy og potensielle ulykker.

Tips for trygg transport

For å sikre lasten forsvarlig, bør du vurdere følgende punkter:

  1. Bruk godkjente lastestropper for å feste lasten. Sjekk at stroppene har tilstrekkelig bæreevne for lastens vekt.
  2. Fordel vekten jevnt. Det ideelle tyngdepunktet er over tilhengerens aksel for å oppnå riktig kuletrykk.
  3. Kontroller at lasten ikke hindrer sikt eller påvirker kjøretøyets lys og signaler.

Konsekvenser av uforsvarlig lastesikring

Uforsvarlig sikring av last på tilhenger kan lede til bøter, prick i förerkort eller i verste fall førerkortbeslag. Politiet og forsikringsselskaper tar slike overtredelser alvorlig, spesielt hvis det fører til ulykker. En dårlig sikret last kan også føre til avkortning i forsikringsutbetalinger.

Sikker transport handler om mer enn bare å følge loven. Det er et ansvar du har overfor deg selv og andre trafikanter. Ved å sikre at lasten ikke stikker for langt ut fra tilhengeren og at alt er forsvarlig festet, bidrar du til en tryggere trafikk for alle.

Kilder:
https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/trafikksikkerhet/sikker-kjoring/sikring-av-last/

https://www.elbil24.no/nyttig/advarer-lastetabbene-som-oker-faren-for-ulykker/74255645