Å kjøre med riktige dekk i riktig sesong er avgjørende for både sikkerhet og bilens ytelse. «Hvor lenge kan man kjøre med sommerdekk?» er et spørsmål mange nordmenn stiller seg hvert år. I denne artikkelen skal vi dykke dypere inn i temaet, og gi deg all informasjonen du trenger for å ta en informert beslutning.

Livsløpet til sommerdekkene dine

Selv om sommerdekk generelt har en levetid på 7-10 år fra produksjonsdato, kan denne varigheten endres av mange grunner. Oppbevaring, kjøremønster, dekkmerket og andre faktorer kan ha en innvirkning. For bilister som legger bak seg omkring 44 000 km årlig, kan det være lurt å vurdere utskiftning av dekkene etter 3,5 år. Å inspisere dekkene dine jevnlig, spesielt når de nærmer seg 5-årsmerket, kan forhindre mange fremtidige problemer.

Rett tidspunkt for sommerdekkbytte i 2023

I Norge finnes det ingen spesifikk dato som tilsier når man bør bytte til sommerdekk. Imidlertid er det en rekke forhold som bør vurderes før man foretar byttet. Selv om man teoretisk sett kan benytte piggfrie vinterdekk gjennom sommermånedene, er ikke dette anbefalt grunnet de vesentlige forskjellene mellom de to dekkenes egenskaper. Bruk av vinterdekk i sommerforhold kan være trafikkfarlig.

Ditt valg av dekk bør være basert på nåværende værforhold, temperaturen og veiens tilstand. Typisk er månedene april eller mai de mest passende for bytte til sommerdekk. Selvfølgelig vil det være variasjoner basert på hvor i Norge du bor, da værforholdene kan endre seg drastisk fra en region til en annen.

Hvis du bruker piggdekk om vinteren, er det spesifikke datoer å huske på. Piggdekk må fjernes innen første mandag etter 2. påskedag. Imidlertid, for de som bor i de nordlige delene av landet, som Nordland, Troms, og Finnmark, er fristen satt til 1. mai.

  • Ingen eksplisitt dato er satt for når man bør bytte til sommerdekk.
  • Dekkbyttet bør vurderes basert på vær, temperatur, og veiforhold.
  • For piggdekkbrukere, fjern disse innen første mandag etter 2. påskedag eller 1. mai hvis du er i nordlige regioner.

Forskrifter rundt bruk av sommerdekk

Optimal ytelse på våte veier er noe sommerdekkene gir deg. De er designet for å forhindre vannplaning og gi deg best mulig grep. På den annen side, er de ikke anbefalt for isete forhold. Selv om vi har generelle retningslinjer for sesongskifte, er det avgjørende at du som sjåfør tar en vurdering basert på de aktuelle forholdene.

Betydningen av riktig dekktrykk

Riktig dekktrykk er avgjørende for å sikre at du får mest mulig ut av sommerdekkene dine. Et korrekt trykk sørger for optimalt veigrep, reduserer drivstofforbruk og øker dekkets levetid. På den annen side kan feil dekktrykk føre til ujevn slitasje, redusert styringsrespons og økt risiko for vannplaning på våte veier. Det anbefales derfor å sjekke dekktrykket minst én gang i måneden, spesielt før lange bilturer. En enkel investering i et dekktrykkmåler kan spare deg for både tid, penger og potensielle sikkerhetsrisikoer på veien.

Kilder:
https://www.vg.no/nyheter/i/J043X/politiet-kjoerer-du-med-sommerdekk-i-dag-saa-mister-du-lappen
https://www.vegvesen.no/kjoretoy/eie-og-vedlikeholde/dekk-og-kjetting/