I Norge er prikkbelastningssystemet et viktig virkemiddel for trafikksikkerhet. Hvis du lurer på «hvor lenge varer prikker på førerkortet?», er svaret enkelt: Prikker varer i tre år fra datoen du mottar et forelegg eller en dom blir avsagt. Systemet er utformet for å oppmuntre til ansvarlig kjøring og for å redusere trafikkulykker.

Hvordan og hvorfor får du prikker?

mobil under kjøringDu kan få prikker for ulike trafikkovertredelser. Hver overtredelse har en bestemt prikkverdi. For eksempel, for fartsovertredelser, ulovlig forbikjøring, å ha alkohol i kroppen mens du kjører eller bruk av mobil under kjøring, blir det registrert prikker på førerkortet ditt. Antall prikker avhenger av overtredelsens alvorlighetsgrad.

Oversikt over overtredelser og prikker

  • Fartsovertredelse 11 t.o.m. 15 km/t over tillatt hastighet: To prikker
  • Fartsovertredelse 16 t.o.m. 20 km/t over tillatt hastighet: To prikker
  • Fartsovertredelse f.o.m. 16 km/t over tillatt hastighet: Tre prikker
  • Kjøring mot rødt lys: Tre prikker
  • Ulovlig forbikjøring: Tre prikker
  • Brudd på vikeplikten: Tre prikker
  • Kjøring i sperreområde: Tre prikker
  • Kjøring med trimmet motorsykkel/moped: Tre prikker
  • Brudd på mobilbruksforbud: Tre prikker

Viktige regler rundt prikkbelastning

Å få prikker på førerkortet betyr en konkret konsekvens av uaktsom kjøring. Når du når fire prikker, vil du motta et varselbrev. Hvis du akkumulerer åtte prikker innen en treårsperiode, mister du førerkortet for seks måneder. Prikker opptjent i prøveperioden teller dobbelt, noe som understreker viktigheten av å kjøre forsiktig for nybegynnere.

Hva skjer når prikkene slettes?

Etter tre år slettes prikkene fra registreringen. Det betyr at hvis du har unngått nye prikker i denne perioden, vil førerkortet ditt være uten prikker igjen. Husk at prikker slettes ikke automatisk ved tap av førerkort; de forblir registrert til treårsperioden er over.

Konsekvensene av prikkbelastning

Konsekvensene av å samle prikker er ikke bare en mulig suspensjon av førerkortet, men også en klar indikasjon på at kjøreadferden må endres. Systemet tjener som en påminnelse om å følge trafikkregler og kjøre mer ansvarlig.

Å forstå hvordan prikkbelastning fungerer, og hvor lenge prikker varer på førerkortet, er essensielt for alle sjåfører. Det ikke bare bidrar til personlig bevissthet om trafikksikkerhet, men det beskytter også liv på veiene ved å avskrekke risikofylt kjøreadferd.

Kilder:
https://www.politiet.no/tjenester/forerkort-og-kjoreseddel/prikker-i-forerkortet/#:~:text=Hvor%20lenge%20har%20jeg%20prikkene,fikk%20endelig%20dom%20i%20saken.

https://www.vegvesen.no/forerkort/har-forerkort/prikker/