Når det kommer til bilvedlikehold, er det en ting mange ofte overser: «Hvor mange mm er det på nye sommerdekk?» Forståelsen av mønsterdybden er avgjørende for både komfort og sikkerhet på veien, spesielt under våre varierende sommerforhold.

Hvor mange mm er det på nye sommerdekk?

Blant de mange detaljene bileiere grubler over, er spørsmålet: «Hvor mange mm er det på nye sommerdekk?» Dette er ikke bare et nysgjerrig spørsmål, men også et sentralt aspekt som kan påvirke kjørekvaliteten og din sikkerhet på veien. Friske sommerdekk kan skilte med en mønsterdybde på cirka 8-9 millimeter. Med slik dybde kan bilister nyte en overlegen kjøreopplevelse, optimalt veigrep og en betryggende følelse av sikkerhet, i kontrast til dekk som har begynt å slites ned.

Overhold regelverket for din egen sikkerhet

I Norge er det spesifikke krav til mønsterdybde på bildekk. På sommeren skal mønsterdybden være minst 1,6 millimeter ifølge vegtrafikkloven. Men, eksperter og de fleste fagfolk vil argumentere for at dette kan være utilstrekkelig. Derfor anbefales det sterkt en minimumsdybde på sommerdekk på 3 millimeter for optimal sikkerhet.

Fordelene ved riktig mønsterdybde

Det er en markant forskjell i bremselengden mellom et dekk med 1,6 mm mønsterdybde og et dekk med minst 3 mm, spesielt på vått føre. Mønsterdybden gir bedre kontroll, forbedret styrerespons, og redusert risiko for vannplaning. Husk: et godt mønster betyr bedre veigrep!

Måling av mønsterdybden: Enkel og nødvendig

Det finnes flere enkle metoder for å måle mønsterdybden på dekkene dine. En digital mønsterdybdemåler gir raske og nøyaktige avlesninger. Men i mangel av en slik, kan en mynt, linjal eller fyrstikk gjøre jobben. Det viktigste er å være oppmerksom på slitasjen og sikre at du holder deg innenfor trygge og lovpålagte grenser.

Husk alltid på hvor viktig riktig mønsterdybde er for kjøreegenskapene til bilen din, spesielt under de varierende forholdene vi ofte opplever i sommermånedene. Din sikkerhet og komfort på veien avhenger av det.

Kilder:
https://www.vegvesen.no/kjoretoy/eie-og-vedlikeholde/dekk-og-kjetting/

https://www.vg.no/annonsorinnhold/spesial/michelin/nye-sommerdekk-dette-er-viktig-aa-tenke-paa/a/9Oo2aw