Motorolje er kjent som bilens livslinje. Å sjekke oljen er minst like viktig som å sjekke mønsterdybden i bilen. Denne oljen fungerer som et smøremiddel for motorens komponenter, noe som forhindrer unødig friksjon og forlenger motorens levetid. Men hvor mye olje skal bilen ha, og hvordan kan du sørge for at du bruker riktig type og mengde?

Kontroll av oljenivået

Det er viktig å holde øye med oljenivået regelmessig. Selv om moderne biler ofte har varslingssystemer, er det alltid lurt å sjekke manuelt ved hjelp av peilepinnen. Dette bør gjøres når bilen har stått stille lenge nok til at all oljen har rent tilbake i oljepannen, og motoren er kjølig.

Fylling av motorolje

fylling av motorolje

Når du skal fylle på olje, start med å plassere bilen på et flatt underlag for å få en nøyaktig måling. Prosessen er enkel:

  1. Sjekk oljenivået med peilepinnen.
  2. Åpne oljepåfyllingslokket.
  3. Bruk en trakt for å forhindre søl, og fyll sakte til ønsket nivå.
  4. Vent noen minutter for at oljen skal sive ned.
  5. Sjekk nivået igjen med peilepinnen.

oljepåfyllningslokketAvbildet: oljepåfyllingslokk
peilepinne På bildet: En peilepinne

Vær forsiktig så du ikke overfyller. Å ha for mye olje kan være like skadelig som å ha for lite, da det kan føre til økt trykk i motoren.

Valg av riktig olje

Det er en jungel av forskjellige oljetyper tilgjengelige, hver med sine egne spesifikasjoner. Når du skal bestemme deg for hvilken olje du skal bruke, bør bilens brukerhåndbok være din første referanse. Den vil spesifisere hvilken type olje som er best for bilens motor. Men husk at hvor mye olje bilen trenger avhenger av modellen og produsentens spesifikasjoner.

Kontinuerlig vedlikehold av oljenivået i bilen din er avgjørende for å opprettholde motorens helse. Mens «hvor mye olje på bilen» kan virke som et enkelt spørsmål, innebærer svaret en forståelse av bilens spesifikasjoner og regelmessige kontroller. Pass alltid på å bruke riktig olje og mengde for å sikre optimal ytelse og lang levetid for din bil.

Kilder:
https://no.frwiki.wiki/wiki/Huile_moteur

https://no.wikipedia.org/wiki/Motorolje