Forståelse av bilutslipp er viktig i en verden hvor miljøbevissthet blir stadig mer sentralt. Mange lurer på «hvor mye utslipp har en bil», og svaret er avhengig av flere faktorer.

Ulike typer utslipp fra biler

Først må vi se på hva slags utslipp vi snakker om. De vanligste utslippene fra biler inkluderer karbondioksid (CO2), nitrogenoksider (NOx), partikler, og i noen tilfeller svoveldioksid (SO2). Mengden av disse utslippene varierer basert på flere forhold.

CO2-Utslipp fra bensin- og dieselbiler

Bensin- og dieselbiler står for en betydelig andel av CO2-utslippene. Generelt sett har bensinbiler et høyere CO2-utslipp per kjørt kilometer sammenlignet med dieselbiler. For eksempel, en gjennomsnittlig bensinbil kan slippe ut omkring 0,16 kg CO2 per kilometer, mens en dieselbil kan slippe ut rundt 0,13 kg per kilometer. Disse tallene kan variere avhengig av bilens modell, alder, og vedlikeholdsstatus.

Beregningseksempel – Bilturer fra Oslo til Trondheim og Tromsø

Den minste distansen en bil må kjøre fra Oslo lufthavn til Trondheim lufthavn er 486 kilometer. Gitt et drivstofforbruk som er nevnt tidligere, vil en bensindrevet bil produsere ca. 68 kg CO2 på denne reisen. Når to personer reiser sammen i bilen på denne strekningen, viser det seg at CO2-utslippet blir lavere enn det ville vært ved å fly.

På den annen side, når man kjører fra Oslo lufthavn til Tromsø lufthavn, en distanse på 1705 kilometer, vil en bensinbil under samme forutsetninger utlede omtrent 237 kg CO2. For denne lengre distansen vil CO2-utslippet være lavere hvis to personer velger å fly i stedet for å kjøre bil.

Disse beregningene er basert på et antatt drivstofforbruk på 0,6 liter per kilometer for bensinbiler og 0,5 liter per kilometer for dieselbiler.

Den totale klimaeffekten

Når man ser på den totale klimaeffekten fra en biltur, måles denne i CO2-ekvivalenter. Det er viktig å være oppmerksom på at utslippene ikke kun kommer fra drivstoffet. For eksempel, ved å kjøre en bensinbil over 12 000 km med et forbruk på 0,6 liter per kilometer, kan det resultere i utslipp av omtrent 3,200 kg CO2. Dette tallet er nesten dobbelt så høyt som utslippene fra selve drivstoffet. Dette tar også hensyn til både direkte og indirekte utslipp – de såkalte «grå utslippene». Grå utslipp oppstår fra flere kilder som produksjonen av kjøretøyet, bygging og vedlikehold av veier og infrastruktur, samt produksjon, transport, og distribusjon av drivstoffet. Dette viser at de samlede utslippene, inkludert de grå, er omtrent dobbelt så store som utslippene fra bare drivstoffet.

En oversikt over CO2-utslippene fra både forbrenning av drivstoff og grå utslipp ved bilkjøring illustrerer denne påvirkningen.

For en reise fra Oslo til Tromsø, vil miljøpåvirkningen av bilkjøring sammenlignet med andre transportmidler være lavere bare hvis det er minst to personer i bilen.

Årlig vekst i utslipp fra veitrafikk

Årlige utslipp fra veitrafikken kan analyseres gjennom data fra Statistisk sentralbyrå. Når man undersøker deres data om utslipp av alle klimagasser, observerer vi en økning på 3% i CO2-ekvivalenter fra 1990 til 2016. Spesielt for veitrafikken, har økningen vært betydelig høyere, med en vekst på 27,8 % til 9,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2016. Utviklingen år for år kan sees i en kurve basert på tall fra statistikkbanken. Disse tallene reflekterer direkte utslipp som kommer fra kjøretøyenes drivstoff.

klimagass fra veitrafikk

Fra den presenterte figuren observerer vi at utslippene knyttet til veitrafikken i Norge generelt har økt siden 1990, selv om det har vært en svak nedgang fra 2014 til 2016. Basert på rådataene som tabellen er grunnlagt på, kan vi se at det i 2016 ble utsluppet totalt 9,9 millioner, eller 9930 tusen tonn CO2-ekvivalenter fra all veitrafikk i Norge. Med en befolkning på 5,233 millioner i 2016, betyr dette at det i gjennomsnitt ble sluppet ut 1,90 tonn CO2-ekvivalenter per person fra veitrafikk hvert år i Norge. Dette tilsvarer 1898 kg CO2 per innbygger i Norge, uavhengig av alder.

Når det gjelder hvilke kjøretøytyper som bidrar mest til klimagassutslippene, gir tallene fra statistikkbanken et klart bilde. Disse tallene indikerer at det er personbilene som er hovedkilden til disse utslippene.

Klimagasser fra biler

Innvirkning av kjøretøyets alder

Nyere biler er generelt mer miljøvennlige takket være forbedringer i teknologi og strengere miljøstandarder. For eksempel, nyere dieselbiler kan ha opptil 61% lavere NOx-utslipp enn eldre modeller. Dette skyldes forbedringer i motorer og bruk av renere brennstoff.

Effekten av kjøreatferd og kjøreforhold

Hvordan og hvor vi kjører påvirker også utslippene. Kjøring i kø eller i tett bytrafikk fører til høyere utslipp sammenlignet med kjøring i jevn trafikkflyt på landeveier. Dette skyldes økt drivstofforbruk og motorbelastning under slike forhold.

Klima og topografiens rolle

Norges varierte klima og topografi påvirker også bilenes utslipp. Kjøring i bratte oppoverbakker eller på svingete veier øker drivstofforbruket og dermed utslippene. For eksempel kan en tung lastebil bruke opptil 68% mer drivstoff på en veistrekning med halvparten oppoverbakke og halvparten nedoverbakke, sammenlignet med flatt terreng.

Framtidsutsikter og nullutslippskjøretøy

Det er et økende fokus på overgangen til nullutslippskjøretøy, som elbiler og hydrogenbiler. Disse kjøretøyene slipper ikke ut CO2 under kjøring, men det er viktig å vurdere den totale miljøpåvirkningen, inkludert produksjon og avhending av kjøretøyene, samt produksjonen av elektrisitet eller hydrogen de bruker.

fabrikkutslipp

For å oppsummere, hvor mye utslipp en bil har avhenger av bilens type, alder, vedlikehold, samt kjøreforholdene. Samtidig er det viktig å huske at selv om nyere biler er mer miljøvennlige, bidrar enhver bil til et visst nivå av utslipp. Som bilist kan du bidra til å redusere utslippene ved å velge miljøvennlige kjøretøy, vedlikeholde bilen godt, og vurdere kjøreatferden din.

Kilder:
https://www.ssb.no/natur-og-miljo/artikler-og-publikasjoner/hva-pavirker-utslipp-til-luft-fra-veitrafikk

https://www.forskning.no/bil-og-trafikk-co2-forurensning/bilen-forurenser-mye-mindre-enn-for/2029717