Når det kommer til bilvedlikehold og modifikasjoner er det viktig å kjenne til de tekniske detaljene. Et spørsmål mange bileiere ofte stiller seg er: ‘Hvordan finne boltsirkel på felg?’ Forståelsen av dette kan være nøkkelen til sikker og effektiv bilkjøring.

Boltsirkel, hva er det egentlig?

Boltsirkel, ofte kalt PCD, er rett og slett en måte å beskrive hvordan felger festes til bilen. Tenk på det som et mønster: Hvor mange bolter er det, og hvordan er de plassert? For eksempel betyr «4×110» at det er fire bolter som sitter i en sirkel med en avstand av 110 mm mellom dem. Selv om biler kan ha mellom fire til åtte bolter, er de mest vanlige målingene 100 mm, 112 mm, og 114,3 mm. Skal du kjøpe nye felger? Sjekk din bilens boltsirkel først – det kan stå på dine gamle felger, eller så kan du måle selv.

Hvordan måle boltsirkelen på din bil

For å finne ut boltsirkelen på din bil, starter du med å ta av hjulet. Dette krever vanligvis et sett med grunnleggende verktøy, som en jekk. Med hjulet av, kan du bestemme avstanden mellom bolthullene. Dette gjøres best med en skyvelære for nøyaktighet, selv om et målebånd også kan fungere. Husk å måle fra midtpunktet av ett bolthull til det motsatte. Noen foretrekker å måle fra ytterkant av ett hull til innerkant av det motsatte, da disse avstandene vil være like.

For felger med jevnt antall bolter, som fire, seks eller åtte, er det rett frem: mål mellom de direkte motsatte hullene. Har du derimot en felg med et oddetall av bolter, tilpasser du målemetoden tilsvarende.

olik boltsirkel

Felgens boltsirkel og bilens samspill

Det er essensielt at felgens boltsirkel harmonerer med bilens spesifikasjoner. Et avvik kan resultere i vibrasjoner under kjøring, som igjen kan medføre skade på kjøretøyet. Det er derfor viktig å sørge for at boltsirkeldimensjonen matcher nøyaktig før du skifter hjul eller felger. Feil match kan også påvirke bilens kjøreegenskaper og ytelse.

Boltsirkler med fem bolter

Fem-bolters design kan være litt forvirrende ved første øyekast. Her skal målingen utføres fra ytterkanten av det ene bolthullet, til midten av det motsatte hullet. Det er viktig å være nøyaktig i målingen for å sikre riktig passform og unngå potensielle farer under kjøring.

Boltsirkel i et nøtteskall

Enkelt forklart er boltsirkel mønsteret for hvordan felgen fester til bilen. Mønsteret kan variere fra bil til bil, og å vite boltsirkelen din kan spare deg for mye bryderi når du skal bytte hjul eller felger. Så, neste gang noen spør ‘hvordan finne boltsirkel på felg?’, vil du ha svaret klart.

 

Kilder:
https://no.wikipedia.org/wiki/Boltsirkel