Når den første snøen dekker Norges landskap, kan mange av oss bli tatt på senga. Årets første snøfall kan komme plutselig, og da er det avgjørende å ha riktig type dekk på bilen. Men hvordan kan du skille mellom vinter- og sommerdekk?

Mønsterets tale

Mønsterdesignet på dekkene kan gi oss viktige hint.

  • Vinterdekk har ofte mønster på tvers, som er spesielt designet for å gi godt grep på snø og is.
  • Sommerdekk derimot har langsgående riller, primært for å lede vann vekk fra dekkets overflate og dermed redusere risikoen for vannplaning.

Gummiblandingens betydning

En annen distinkt forskjell ligger i gummiblandingen:

  • Vinterdekkene har en spesiell blanding som forblir myk, selv ved temperaturer godt under frysepunktet. Dette er essensielt for å opprettholde et solid veigrep.
  • Sommerdekk har ikke denne samme egenskapen, og kan derfor bli harde og miste veigrep i lave temperaturer.

Dekkets små detaljer

Foruten de tydelige forskjellene i mønsterdesign, har dekkene også unike egenskaper som gir dem spesielle funksjoner. For eksempel har piggfrie vinterdekk noe som kalles «seiping», oppkuttede deler av dekkmønsteret, som forbedrer grepet i vinterforhold. I kontrast er piggdekk utstyrt med fysiske pigger, ofte opptil 250 i antall, som sikrer eksepsjonelt godt grep på isete underlag.

Hvorfor det er så viktig å vite forskjellen

Selv om et sommerdekk kan se nytt og ubrukt ut, vil det ikke nødvendigvis fungere optimalt på glatte vinterveier. Det er ikke bare mønsteret som teller, men også dekkets materiale og design.

På varmere høstdager, selv om det ikke er noen snø i sikte, er det viktig å være oppmerksom på at vinterdekk kan bli for myke. Dette kan føre til en dårligere kjøreopplevelse og økt dekkslitasje. For ikke å nevne at bremselengden kan øke, noe som kan være farlig i en nødsituasjon.

I korthet, når vinteren nærmer seg, er det viktig å vite hvordan se forskjell på vinterdekk og sommerdekk. Riktig valg av dekk kan være avgjørende for din sikkerhet på veien. Så ikke kjør for lenge med sommerdekk.

Kilder:

https://www.abcnyheter.no/motor/bil/2019/05/11/195577072/det-finnes-ikke-noe-som-heter-helarsdekk