Bremsene er bilens livslinje. De må fungere optimalt for din og andres sikkerhet. Men hvordan kan du enkelt sjekke tilstanden på bremsene dine? Det er ikke bare viktig, men også overraskende enkelt.

Enkel sjekk av bremsene

For å starte, kan du gjøre noen grunnleggende sjekker selv. Det tar ikke lang tid og gir deg en god pekepinn på bremsenes tilstand.

  1. Sjekk for hengende bremser Løft opp bilen og roter hjulet. Det bør bevege seg fritt uten motstand. Se på bremseskivene – de bør være blanke og uten blåskjær, som kan indikere overoppheting.
  2. Undersøk bremseskivens sliteflate Bremseskivens sliteflate er en indikator på bremsenes tilstand. Denne flaten bør være blank, jevn og fri for dype riller eller rust. En jevn sliteflate sikrer optimal kontakt med bremseklossene og dermed effektiv bremsing. Rust på sliteflaten, spesielt når den dekker mer enn 25% av flaten, er et tegn på at bremseskivene kan være på vei til å miste sin effektivitet. Dette kan føre til redusert bremsing og potensielt farlige situasjoner. Det er viktig å sjekke bremseskivene jevnlig og vurdere utskifting hvis du observerer betydelig rust eller slitasje. Korrekt vedlikehold av bremseskivene er essensielt for å opprettholde kjøretøyets sikkerhet og bør prioriteres i bilens vedlikeholdsplan.
  3. Inspeksjon av bremseskjoldet Bremseskjoldet spiller en viktig rolle ved å beskytte bremseskiven mot smuss, vannsprut og små steiner. Dette skjoldet, som er laget av metall, er spesielt utsatt for rust og kan bli skadet over tid. Det er derfor viktig å regelmessig sjekke at bremseskjoldet er helt intakt, sikkert festet og ikke viser tegn til betydelig korrosjon eller skade. En skadet eller løs bremseskjold kan påvirke bremseprestasjonen negativt og bør repareres eller byttes ut umiddelbart for å opprettholde bilens sikkerhet.
  4. Kontroller bremseslangene Bremseslangene, som er laget av gummi, kan bli sprø over tid. Bøy forsiktig på slangene og se etter sprekker. Hvis det er sprekker, må de byttes.
  5. Test av bremsevirkning Utfør en kontrollert nedbremsing på en øde grusvei. Bilen skal ikke dra til siden, og du bør kjenne en jevn pulsering fra ABS-systemet.
  6. Sjekk av håndbremsen Prøv håndbremsen på en bakke. Den skal holde bilen stille. På grusvei, sjekk håndbremsens virkning ved å trekke den i lav fart og se etter jevne hjulspor i grusen.

Vedlikehold er nøkkelen

Regelmessig sjekk og vedlikehold av bremsene er avgjørende. Renhold og jevnlig bruk er viktig, spesielt etter kjøring med tung last eller i varmt vær som kan overopphet bremser. Unngå rask nedkjøling av varme bremser for å forhindre skade.

Sikkerhet først

Bremsene er en kritisk sikkerhetskomponent i din bil. Regelmessige sjekker og vedlikehold kan redde liv. Ved tvil eller usikkerhet, kontakt alltid et verksted for profesjonell hjelp og rådgivning. Bremsene er ikke stedet å spare penger – de holder deg trygg på veien.

Kilder:
https://dinside.dagbladet.no/motor/sjekk-dem-na/79053184

https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/17963727/sjekk-bremseskivene-pa-elbilen-etter-vinteren?publisherId=2126680