Å vaske bilen er en viktig del av vedlikeholdet, ikke bare for å holde den skinnende og tiltalende, men også for å beskytte lakken og unngå rust. Men hvordan skal man vaske bilen for best resultat? Her er en grundig guide.

For å vaske bilen på en enkel måte, følg disse trinnene

  1. Start med Avfetting:
    • Først, avfett en tørr bil grundig.
  2. Gjennomgående Skylling:
    • Skyll bilen godt, enten med en høytrykkspyler eller en vanlig hageslange.
  3. Vask med Svamp og Såpe:
    • Bruk en svamp sammen med bilsåpe og vann i en bøtte for å vaske bilen.
  4. Delvis Skylling:
    • Skyll såpen av bilen, del for del, for å unngå at den tørker.
  5. Felgvask:
    • Vask felgene separat og skyll dem deretter.
  6. Tørking:
    • Til slutt, tørk av hele bilen med en mikrofiberklut eller et pusseskinn for å unngå vannmerker.

Betydningen av regelmessig bilvask

Regelmessig bilvask er viktig av flere grunner. For det første bidrar det til å opprettholde bilens estetiske utseende og glans. Støv, skitt og veisalt kan, over tid, feste seg til lakken og forårsake korrosjon eller rust. Ved å vaske bilen regelmessig, fjerner man disse skadelige stoffene og beskytter lakken. Dette er spesielt viktig i områder med mye saltbruk på veiene om vinteren, eller i støvete og sandete områder. I tillegg kan akkumulert skitt og smuss på vinduer og speil hindre sikt og dermed påvirke kjøresikkerheten. En ren bil gir bedre sikt og er derfor sikrere å kjøre. Dessuten kan regelmessig vask forlenge bilens levetid og bidra til å opprettholde dens verdi. En velholdt bil har ofte en høyere videresalgsverdi, noe som er en økonomisk fordel for eieren. Kort sagt, regelmessig bilvask er en enkel og effektiv måte å ta vare på både bilens utseende og funksjonalitet på.

Mer utdypende guide – Slik gjør du det

Nå som du vet hvorfor regelmessig bilvask er så viktig, la oss dykke dypere inn i hvordan du kan vaske bilen din på best mulig måte. Denne detaljerte guiden vil lede deg gjennom hvert trinn i vaskprosessen, fra start til slutt, slik at du kan holde bilen din både glansfull og i topp stand.

Start med Avfetting

Begynn vaskeprosedyren med å avfette bilen. Dette er spesielt viktig for å fjerne asfalt, oljer og veisalt fra lakken, noe som er særlig relevant etter vinteren. Ved å bruke forskjellige typer avfettingsmidler som arbeider sammen, sikrer du fjerning av selv de vanskeligste flekkene og skitt.

Forvask med skum

forvask med skum

Etter avfettingen, bruk en skumkanon koblet til en høytrykkspyler for å påføre et skumlag på bilen. Dette skumlaget forlenger virketiden for avfettingsmiddelet og løfter effektivt skitten fra bilens overflate, noe som forbereder for en grundigere vask.

Fjerne rustprikker fra lakken

Etter at avfettingsmiddelet har virket, er det viktig å fjerne små rustprikker som kan oppstå fra pigger på dekkene, bremsestøv eller annen fysisk påvirkning. Disse prikkene, hvis ikke behandlet, kan raskt utvikle seg til rust. Bruk en spesiell løsning som er effektiv til å fjerne disse partiklene fra lakken.

Vask felgene

vaske felgene

Et separat trinn i vasken er å rengjøre felgene. Dette bør gjøres med passende rengjøringsmidler, og hvis det er mye skitt, kan en felgbørste være nødvendig for å fjerne fastsittende skitt.

Håndvask

håndvaskNår det gjelder håndvasken av bilen, er det viktig å unngå direkte sollys for å forhindre at såpen tørker og etterlater seg flekker. Bruk en myk svamp eller en mikrofiber vaskehanske, og start alltid vasken fra toppen av bilen for å unngå å dra skitt og sand over rene flater.

Polering

For å fjerne små riper og hente frem lakkenes glans, er det anbefalt å polere bilen minst en gang i året. Moderne poleringsmaskiner kan gjøre dette trinnet enklere og gir et raskt og godt resultat.

Voksing

Etter polering er det viktig å vokse bilen. Voksing beskytter lakken og gir en langvarig glans. En god voks vil også gjøre at vann perler av, noe som indikerer at det er på tide med en ny voksbehandling når dette ikke skjer.

Innvendig vask

Det er like viktig å vaske innsiden av bilen som utsiden. Rengjør først seter og matter med støvsuger, og bruk deretter milde rengjøringsmidler for å tørke av dashbord og dørsider. Bruk en ren og tørr mikrofiberklut for å unngå skader på interiørets overflater.

Vindusvask

Etter rengjøringen av interiøret, vask bilens vinduer med en god vindusvask. Tørk dem deretter over med en ren og tørr vindusklut for å unngå striper og skjolder.

Skinnpleie

For biler med skinn- eller skinnimiterte interiører, er regelmessig rens og behandling med en passende lotion eller beskyttelse viktig. Dette hjelper med å holde materialet mykt og forlenge levetiden.

Ved å følge disse ti trinnene, sikrer du at bilen din ikke bare ser flott ut, men også at den er beskyttet mot elementene og har et interiør som holder seg pent over tid.

Kilder:
https://www.tv2.no/broom/det-siste-aret-har-det-blitt-mye-dyrere-a-vaske-bilen/15817706/

https://www.raumnes.no/bil-og-motor/tilbyr-opplaering-vil-pasta-at-det-ikke-er-en-enklere-mate-a-vaske-bil-pa/