I det vakre, varierte klimaet i Norge står bilens felger konstant overfor utfordringer fra naturens elementer. Veisalt, fuktighet og kulde kan forsøke å ta glansen fra dem. Men med riktig omsorg og vedlikehold kan du forvandle dem til skinnende mesterverk gang på gang. I denne artikkelen forklarer vi «hvordan vaske felger»

Forberedelse – Sett scenen for renhet

Når du setter i gang med vasken, er det først og fremst viktig å ha et sikkert sted for felgene. De bør plasseres på et sted hvor det er minimal risiko for riper, fall eller andre skader. For de som går et skritt ekstra i bilpleien, er det anbefalt å bruke et dedikert stativ. Dette gir deg frihet til enkelt å rotere felgen, slik at du kan jobbe fra alle vinkler.

Rengjøringstrinnene

Felgrens

Begynn med å påføre en generell felgrens jevnt både på innsiden og utsiden av felgen. Sørg for å dekke hver tomme, spesielt eikene, ettersom de ofte kan samle mest skitt. Etter at rensen har satt seg noen minutter, bør du skylle den grundig av. Høytrykkspyler kan være svært effektiv her, men en vanlig hageslange med godt trykk fungerer også bra.

Avfetting

For å takle oljebasert forurensning, vil en petrokjemisk avfetting være veien å gå. Påfør avfettingen sparsomt, spesielt hvis du merker områder med fastsittende asfalt eller oljeflekker. Unngå å få denne avfettingen på dekkene. Hvis det er spesielt sta flekker, bruk en myk plastikkskrape for forsiktig fjerning, men vær nøye så du ikke lager riper i overflaten. Skyll deretter grundig.

Berøring

Med det meste av smuss fjernet, er det tid for detaljarbeidet. Påfør felgrens igjen, og bruk denne gangen en felgbørste eller detailingkost. Det er viktig å jobbe systematisk og sørge for at alle deler av felgen blir rengjort grundig. Når du er ferdig, skyll av alt produktet.
felge borst

Fjerning av lim og rester

Lim kan være en plage, spesielt hvis du tidligere har balansert felgene. For å håndtere dette, bruk en sitrusbasert rens. Påfør direkte på limflekkene, la den virke en stund, og deretter forsøk å forsiktig skrape av limet. I vanskelige tilfeller kan mild varme, som fra en hårføner, hjelpe.

Dybderens med Clay

Selv etter grundig vask kan mikroskopisk forurensning fortsatt være festet til felgen. Ved å bruke en claybar, kan du trekke ut disse små partiklene. Før claybaren forsiktig over felgens overflate, alltid med en glidende væske, som såpevann, for å unngå riper.

Dekkenes dybderengjøring

Ikke glem dekkene! Bruk en mild vannbasert avfetting og børste dem ned. Fortsett denne prosessen til skummet som produseres er klart og fritt for smuss.

Beskyttelse av felgene

Når det gjelder vedlikehold av bilens felger, er beskyttelse et nøkkeltrinn. Etter en omhyggelig rengjøring er felgen mest mottakelig for beskyttende tiltak.

  • Forberedelsesprosessen: Først, sørg for at felgen er helt tørr. Dette kan oppnås ved å tørke den med en ren mikrofiberklut. Dette forhindrer vannflekker og sikrer at beskyttelsesproduktet fester seg ordentlig.
  • Valg av beskyttelsesmiddel: Det er mange produkter tilgjengelige på markedet, fra vokser til spesialiserte forseglere. Målet er å skape en barriere som vil avvise vann, salt og andre forurensende stoffer, og dermed forlenge perioden mellom vaskene.
  • Påføring: Påfør beskyttelsesmiddelet i henhold til instruksjonene. De fleste krever en tynn, jevn påføring ved hjelp av en applikatorpad. Etter påføring, avhengig av produktet, kan det hende du må la det tørke i en bestemt periode før du tørker av overflødig materiale med en annen ren mikrofiberklut.

Glansens kunst – Polering

Å polere felgene er som å gi dem en luksuriøs spa-behandling. Ikke bare gjør det dem glansende og vakre, men det adresserer også mindre overflatefeil og gir en jevn finish.

  • Velg riktig poleringsmiddel: Det er viktig å velge en polering spesielt designet for bilens felger. Felger kan være laget av forskjellige materialer eller ha forskjellige overflatebehandlinger, så det er viktig å forsikre seg om at produktet er kompatibelt.
  • Manuell vs. maskinell polering: Polering kan gjøres for hånd eller med en maskin. For håndpolering, bruk en myk klut eller en spesialisert poleringspad. For maskinell polering kan du bruke en roterende poleringsmaskin eller en dual action polerer med en egnet pad.
  • Prosessen: Start med en ren og tørr felg. Påfør en liten mengde poleringsmiddel enten direkte på felgen eller på applikatoren/paden. Arbeid produktet inn i felgen med sirkulære bevegelser, og legg merke til hvordan overflaten blir jevnere og glansfullere. For maskinell polering, begynn med lav hastighet og øk gradvis.
  • Etterbehandling: Når hele felgen er polert, bruk en ren mikrofiberklut for å tørke bort eventuelt gjenværende poleringsmiddel. Felgen skal nå ha en dyp glans og føles jevn.

poler felg

Ved å følge denne omfattende guiden, gir du dine felger den beste muligheten til å skinne sterkt og varig. Riktig vedlikehold betyr ikke bare å ha skinnende felger, men det forlenger også levetiden og beskytter dem mot de tøffe norske elementene. Ta deg tid til å gi bilens juveler den omsorgen de fortjener!

Kilder:
https://www.abcnyheter.no/annonsorinnhold/motor/bil/2020/11/02/195716618/hjulvask-enkel-men-grundig-vask-av-dekk-og-felg