Dekk er mer enn bare et svart, rundt objekt som holder bilen din oppe. Det er vitenskap og design bak hvert mønster, hver rille og hver detalj av et dekk. For mange bilførere blir dekkene ofte oversett, men for de som forstår bilens anatomi, er dekkene kjøretøyets føtter – de eneste delene av bilen som faktisk berører veien.

Dekkmønsteret er den delen av dekket som har kontakt med veidekket

Dekkets mønster er essensielt for et kjøretøys sikkerhet, da det er den eneste delen av bilen som har direkte kontakt med veien. Dette mønsteret er avgjørende for bilens evne til å bremse, svinge og akselerere under forskjellige forhold, inkludert våte, tørre, isete eller snødekte overflater.

Ulike typer dekkmønstre

  • Symmetrisk dekkmønster
    Symmetrisk dekkmønster er det mest tradisjonelle og finnes på mange personbiler. Med kontinuerlige ribber eller blokker over hele overflaten gir de behagelig kjøring, god retningsstabilitet og lav rullemotstand. De kan også bidra til redusert støy fra veien og gi god drivstoffeffektivitet.
  • Retningsbestemt mønster
    Dekk med retningsbestemt mønster har en unik V-form som er designet for å motstå vannplaning ved høye hastigheter ved å effektivt kanalisere vann gjennom slitebanen. Dette gjør dem spesielt egnet for kjøring i våte forhold og på snø eller gjørme. Disse dekkene kan kun rulle i én retning, så det er viktig å sørge for korrekt montering.
  • Asymmetrisk dekkmønster
    Asymmetriske dekk er designet med ulike mønstre på innsiden og utsiden. Den indre delen hjelper med vannavvisning, mens den ytre delen sikrer god svingstabilitet, støyreduksjon og utmerket grep på tørre veier. Dette er ofte valget for høytytende sportsbiler.

Flate dekk er en fare for livet

Korrekt dekkmønsterdybde er avgjørende for sikkerheten. En dypere slitebane gir bedre grep, spesielt i våte forhold. Slitte dekk med utilstrekkelig dybde kan øke bremselengden dramatisk, føre til vannplaning og redusere bilens evne til å håndtere utfordrende veiforhold.

Kontakt mellon dekk og vei ved 3mm vann

Ved å kjøre med dekk som ikke møter de lovpålagte minimumskravene risikerer man ikke bare bøter, men også sikkerheten til både seg selv, passasjerer og andre veibrukere. Det er derfor viktig å regelmessig sjekke dekkenes tilstand og mønsterdybde.

Husk: Hvorfor er det mønster i dekk? For å gi best mulig sikkerhet og ytelse under alle kjøreforhold. Pass på dekkene dine, og de vil ta vare på deg!

 

Kilder:
https://www.tv2.no/broom/satte-andres-liv-i-fare-med-disse-dekkene/12897863/