Vinterdekk er essensielle for sikker kjøring på kalde, snødekte og isete veier. Men som alle dekk kan de også eldes. Selv om et dekk ser fint ut med en dyp mønsterdybde, kan det være på tide å skifte det ut på grunn av aldringen. Men hvordan kan du vite når et vinterdekk er for gammelt?

Hvordan aldring påvirker vinterdekkets egenskaper

Et vinterdekk kan se nytt ut i flere år, spesielt hvis det er lagret riktig. Men over tid kan gummiblandingen bli hardere, noe som endrer dekkets kjøreegenskaper. Vanligvis sier eksperter at et dekk som er riktig lagret, vil beholde sine opprinnelige egenskaper i opptil fem år. Derfor blir vinterdekk som ble produsert for opptil fem år siden ofte solgt som nye. Likevel er det viktig å informere kunden hvis dekket er eldre enn tre år.

Et dekk bør vurderes som utdatert etter omtrent ti år

Når et dekk har en alder på nær ti år, kan det regnes som for gammelt. Selv om det kan være utfordrende å nøyaktig fastslå dekkets holdbarhet, da det er mange variabler som spiller inn, er det generelle rådet at de bør byttes ut etter maksimalt seks år. Forhold som kjøremønster, riktig oppbevaring, korrekt lufttrykk, og riktig justering kan alle påvirke et dekks levetid.

Selv om den totale anbefalte levetiden fra produksjonsdatoen er ti år, vil de fleste dekk bli utslitt før denne tiden under vanlige kjøreforhold. Imidlertid, hvis bilen sjelden blir kjørt, kan denne tiden utvides, forutsatt at dekkene oppbevares korrekt.

I Norge følger de fremste aktørene i dekkindustrien retningslinjene fastsatt av deres overordnede europeiske organisasjoner, som STRO og ETRMA, når det gjelder anbefalinger om dekkets alder.

Når bør du vurdere å skifte vinterdekk?

«Når er vinterdekk for gamle?» er et spørsmål mange bilister stiller seg. Maksimal levetid for et dekk fra det ble tatt i bruk er avhengig av mange faktorer, som kjørestil, lagring og korrekt lufttrykk. Internasjonalt sett anbefales det at dekk brukes i maksimalt seks år. Imidlertid er den totale anbefalte levetiden fra produksjonsdato opptil ti år. Men i virkeligheten blir de fleste vinterdekk slitt ut mye tidligere.

Identifisering av dekkets alder

Å bestemme alderen på dine vinterdekk er enklere enn du kanskje tror. Produksjonsdatoen er merket på dekkets side, ved siden av DOT-merkingen. En kode som 1319 vil bety at dekket ble produsert i den 13. uken av 2019.

Aldring er ikke alltid en begrensning

Det er et kjent faktum at alle dekk, inkludert vinterdekk, forringes med alderen. Mønsteret slites, og gummiblandingen mister sine egenskaper. Men, som noen eksperter påpeker, hvis et vinterdekk er lagret riktig, kan det beholde egenskapene sine i lengre tid. Likevel, når man spør: «Når er vinterdekk for gamle?», er det viktig å vurdere både dekkets alder og tilstand.

I en ideell verden vil alle ha tilgang til splitter nye dekk. Men realiteten er at vinterdekk også er underlagt aldring. Å vite når du skal bytte dem ut er nøkkelen til en sikker og behagelig kjøreopplevelse.

Kilder:
https://www.tronderbladet.no/nyheter/i/9E3wVl/dekk-er-ferskvare
https://www.lofotposten.no/naringsliv/bil/svolvar/dekk-er-ferskvare/s/5-29-2620