Å skifte olje på bilen er en viktig del av vedlikeholdet og sikrer at motoren fungerer optimalt. Med jevnlig oljeskift holder du motoren godt smurt og beskytter mot slitasje.

Når og hvorfor skifte olje?

Det er viktig å bytte olje på bilen hver 10.000 til 15.000 kilometer, eller minst én gang årlig. Dette skyldes at motoroljen gradvis brytes ned og mister sin evne til å smøre effektivt. Slike endringer i oljens kvalitet kan skyldes oppsamling av forbrenningsrester og kondensvann. Disse forurensningene i oljen kan øke friksjonen i motoren og føre til for tidlig slitasje. Ved å gjennomføre regelmessige oljeskift, fjerner man skadelige partikler og opprettholder motorens smøring og funksjonalitet. Det er viktig å merke seg at intervallene for oljeskift kan variere basert på bilmodell og kjøreforhold. Sjekk derfor alltid bilens brukermanual for de mest nøyaktige anbefalingene for din bil.

Skifte olje på bil – Gjør-det-selv

Å skifte olje på bilen kan gjøres hjemme med riktig utstyr og litt kunnskap. Du trenger riktig type og mengde olje, et nytt oljefilter, pipenøkkel, oljefilternøkkel, trakt, og en beholder for den gamle oljen.

  1. Forberedelse Før du starter, varm opp oljen ved å kjøre bilen en kort tur. Dette gjør oljen tynnere og lettere å tappe ut.
    varm opp oljen
  2. Tømming av gammel olje Finn oljepannen og dreneringspluggen under bilen. Plasser en beholder under pluggen og skru den forsiktig løs. La den gamle oljen renne helt ut.
    Tømming av gammel olje
  3. Skifte oljefilter Fjern det gamle oljefilteret med en filternøkkel. Før du monterer det nye filteret, smør litt olje på pakningen. Dette sikrer en god forsegling.
    skifte oljefilter
  4. Fylle ny olje Hell inn ny olje i motoren ved hjelp av en trakt. Pass på å bruke den anbefalte oljetypen og mengden for din bilmodell.
    fylle ny olje
  5. Sjekke oljenivået Etter at du har fylt ny olje, start motoren for å sirkulere oljen. Slå av motoren og vent noen minutter. Sjekk oljenivået med peilestangen og juster om nødvendig.
    sjekke oljenivået

Gjenvinning og etterarbeid

Den gamle motoroljen og oljefilteret bør resirkuleres ansvarlig. Mange bensinstasjoner og verksteder tar imot brukt motorolje og oljefiltre gratis.

Viktigheten av regelmessig vedlikehold

Husk å notere ned dato og kilometerstand når du skifter olje. Regelmessig skifte av olje er nøkkelen til en lang og problemfri levetid for bilens motor. Ved å utføre dette enkle vedlikeholdet selv, sparer du både tid og penger samtidig som du får verdifull kunnskap om bilen din.

Kilder:
https://www.tv2.no/broom/det-er-helt-banalt-men-svaert-viktig-for-bilen-din/10188729/

https://www.abcnyheter.no/motor/bil/2017/02/13/195277287/mange-er-i-tvil-om-nar-de-skal-skifte-olje-pa-bilen